Wiosenna sałatka na bazie śmietanki i warzyw przypomina smaki dzieciństwa. Dobrej jakości, sezonowe składniki to klucz do sukcesu, dlatego sałatka najlepiej smakuje wiosną i latem. Świetnie pasuje do mięs i dań obiadowych, ale sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Uwielbiają ją nawet moje dzieci, które nie są fanami sałaty ; ) Do przygotowania użyłam Śmietankę Łaciatą 12%, która świetnie pasuje do dań wytrawnych – sałatek, zup, czy sosów. W odróżnieniu od kwaśnej śmietany na pewno się nie zwarzy i nie ma potrzeby jej hartować. Dużym plusem jest również długi termin przydatności do spożycia, dzięki czemu zawsze możemy mieć ją w swoich spiżarnianych zapasach (nie ma potrzeby przechowywania w lodówce).
Koniecznie zajrzyjcie też na stronę Najlepszewkuchni.pl, gdzie znajdziecie nie tylko moc nowych inspiracji, ale również super konkurs. Aby wziąć w nim udział wystarczy kupić dowolną Śmietankę Łaciatą, zachować paragon i odpowiedzieć na pytanie konkursowe: „Dlaczego Śmietankę Łaciatą dodajesz do ulubionych dań?”. Do wygrania są rewelacyjne miksery planetarne Kitchenaid : )
Składniki:
- 1 sałata masłowa
- pęczek rzodkiewki
- 2 pomidory
- 4 ogórki małosolne
- pęczek szczypiorku
- 200 ml Śmietanki Łaciata 12%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Liście sałaty, rzodkiewki, pomidory, szczypiorek umyć, delikatnie osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki. Pomidory pokroić w grubszą kostkę, usunąć gniazda nasienne dodać do sałatki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Całość polać śmietanką, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z śmietanka Łaciata