Postny barszcz wigilijny to obowiązkowa propozycja na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny, aromatyczny i esencjonalny do przygotowania bez zakwasu. Wigilijny barszcz bez zakwasu idealnie smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Polecam !!
Wigilijny barszcz postny przepis
Składniki :
- 40 g suszonych grzybów (np. borowików)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 20 ziarenek czarnego pieprzu
- opcjonalnie 1/2 łyżki masła
- 2 kg buraków
- 200 g selera
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić barszcz bez zakwasu
Borowiki zalać 500 ml wody. Dodać czosnek, opaloną na grillu cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 30 minut. Buraki i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć do dużego garnka, zalać 2500 ml wody, dodać masło. Dodać wywar grzybowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Barszcz odlać od warzyw, dodać ocet, sól, majeranek i pieprz, wymieszać.
Smacznego!
Wigilijny barszcz postny – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie .