Przepis znaleziony na blogu Kasi – gotowaniejestlatwe.blox.pl. W oryginale jest to wieprzowina teriyaki jednak nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiedniego sosu i ostatecznie pozostał sos sojowy z innymi małymi modyfikacjami ; ) Pomimo moich drobnych obaw (ponieważ fanką sosu sojowego zdecydowanie nie jestem) danie wyszło rewelacyjnie, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki :
- 500 g wieprzowiny
- 1 czerwona cebula
- 2 papryki (czerwona + zielona)
- sos sojowy (ok 30 – 50 ml)
- ok. 250-300 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
- szczypta cukru, imbiru, curry, chilli
- 2-3 szczypty pieprzu i słodkiej papryki
- makaron wstęgi (może być również penne)
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie dodając przyprawy. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i papryką, aby nabrało kolorów. Gdy mięso jest podsmażone z obu stron zalewamy je sosem sojowym. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w słupki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Gdy papryka puści soki, całość zalewamy bulionem. Często mieszamy, dusimy aż do miękkości mięsa. Podajemy z makaronem.
Smacznego : )
🙂
super, juz wiem,co dzis na obiad, po pracy dokpie co trzeba:)
Lubię takie egzotyczne dania, plus wielki, że szybko się je robi i są dość zdrowe.
Autor
Czas przygotowania dla mnie również ma znaczenie, a jeśli tylko można jeszcze zjeść przy tym coś zdrowego to nie warto się zastanawiać 🙂