Ciasto drożdżowe, twaróg i cynamon to świetne trio, które osłodzi Wam jesienno-zimowe dni : ) Choć w naszym domu zawsze znajdą się chętni na drożdżówkę, więc takie propozycje mogę przygotowywać niezależnie od pory roku. Polecam!
Składniki (5 sztuk):
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego + 60 g cukru trzcinowego
- 100g + 400 g mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 żółtko
- 60 g masła
Składniki na nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- 65 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Świeże drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru trzcinowego, odstawić na 10 minut. Dodać 100 g mąki, szczyptę soli morskiej, ciepłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Jajka i żółtko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z roztopionym masłem i pozostałą mąką. Zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego, ciasto jest klejące). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Twaróg wymieszać z cukrem i cynamonem, można zmiksować blenderem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pięć części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, delikatnie podsypując mąką. Rozsmarować mieszankę z twarogiem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstały wałek ciasta naciąć wzdłuż i obrócić 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na górze. Przewijać jeden wałek na drugi i uformować wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 minut (jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykryć go folią aluminiową). Podawać na ciepło.
Smacznego!
Inspiracja „Razem w kuchni” Z. Cudny
Pięknie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam takie zawijańce 🙂 Dotychczas robiłam na wytrawnie z czosnkiem niedźwiedzim i zwykłym 🙂 Twoja słodka wersja jest bardzo kusząca 😋
Autor
Z czosnkiem niedźwiedzim mniammm! u nas przeważnie wszystko się kręci wokół słodkich wersji, ale na Sylwestra przydałyby się też wytrawne przekąski 😉
Krem twarogowo-cynamonowy jest przepyszny 🙂 Następnym razem zrobię mniejsze, wyjdzie wiecej sztuk i będą bardziej poręczne 🙂
Zawijańce z czosnkiem:
^500g mąki pszennej
^7g drożdży suszonych lub 15g świeżych
^350g letniej wody
^2 łyżki oliwy
^1,5 łyżeczki soli
^100g miękkiego masła
^60g świeżego czosnku niedźwiedziego(nawet w sezonie trudno dostępny), więc alternatywnie spora garść suszonego
^2-3 ząbki czosnku zmiażdżonego
^sól, pieprz do smaku.
Składniki na ciasto wyrobić mikserem. Odstawić na 1h. Po tym czasie podzielić na 8 części i dalej zrobić tak samo jak z powyższymi wieńcami.
Odstawić na 30 min. Po tym czasie posmarować rozbełtanym białkiej, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok. 20 min.
W czasie wyrastania ciasta zblendować składniki na masę maślano-czosnkową 🙂
Autor
Brzmi pysznie, dzięki! mi się niestety jeszcze nigdy nie udało trafić na świeży, ale suszony też bardzo lubię 🙂
Mniammm 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Super! takich zawijańców jeszcze nie próbowałam ale uwielbiam Twój odrywany chlebek więc jak smakuje podobnie to biorę w ciemno 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Wspaniale się prezentują <3 drożdżowe mnie nie lubi, ale pora się przelamać 🙂
Autor
Dokładnie! najtrudniej zacząć, a jak już się uda to okazuje się, że ciasto drożdżowe nie jest wcale takie straszne 🙂
Uwielbiam takie drożdżóweczki 🙂
Autor
Mam podobnie 😉
Myślę już o świątecznych wypiekach ale takim wieńcem bym nie pogardziła 🙂 nada się na Święta? 🙂
Autor
Oczywiście, cynamon jest, więc można zaliczyć 😀
super zawijańce 🙂 na drożdżowe zawsze jestem chętna 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 U nas też chętnych nigdy nie brakuje 🙂
Pyszne są i fajne do śniadaniówki 🙂 zamiast cynamonu dodałam owoce 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂