Żurek to tradycyjna zupa polskiej kuchni, która smakuje najpyszniej w okresie świątecznym, więc nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole : ) Lekko kwaśna, u nas obowiązkowo podana z jajkiem i białą kiełbasą. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną wersję z dodatkiem koncentratu żurek Krakus, który ma nową, lepszą recepturę i jest na naturalnym zakwasie. Oszczędzi Wam on przygotowanie domowego zakwasu, co często jest sporym wyzwaniem. A Wy jaką wersję lubicie najbardziej? : )
- 1 l bulionu warzywnego
- koncentrat żurek Krakus
- 2 białe kiełbasy
- 1 mała cebula
- płaska łyżeczka chrzanu
- sól morska, pieprz, majeranek
- do podania: jajka ugotowane na twardo
Do wrzącego bulionu dodać koncentrat żurku oraz pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę. Wymieszać. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać do zupy wraz z płaską łyżeczką chrzanu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Krakus