W tym roku przerwa świąteczno – sylwestrowa była dla mnie wyjątkowo długa i podczas tego odpoczynku mało czasu spędzałam przed komputerem… ; ) Od Nowego Roku wracam jednak wypoczęta, z przepisami, które dzielnie czekają na swoją kolej i publikację ; ) Mam nadzieję, że Wy również wypoczęliście i miło spędziliście czas. Tymczasem przedstawiam Wam przepis na rozgrzewające danie – węgierską zupę gulaszową, którą miałam okazję skosztować odwiedzając rodzinę ; ) Polecam ; )
- 1 kg mięsa gulaszowego łopatki lub szynki
- 1 puszka pomidorów
- 4 czerwone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 700 g ziemniaków
- 2 litry bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do podsmażenia
Mięso pokroić w kostkę i doprawić sporą ilością słodkiej papryki, solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, zeszklić, a następnie zalać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. W tym czasie paprykę przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grill i piec przez ok. 30 min, do czasu aż skórka pociemnieje. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić i zdjąć skórę. Papryki podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do miękkiego mięsa wraz z marchewką, pietruszką i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotować kolejne 20-30 min, do miękkości.
Smacznego : )
Pyszności:)
Autor
Zdecydowanie 🙂
idealna na zimowe chłody:)
Ps. GzG znów trwa:)
Autor
Dokładnie tak 🙂 powróciłam i nadrabiam zaległości 🙂
Uwielbiam!
Autor
🙂