Site icon marta-gotuje.pl

Wegańskie ciasto dyniowe z kremem z daktyli

Zdecydowanie nie jestem zapaloną weganką, a kuchnia roślinna nie jest mi szczególnie bliska. Mimo to nie kategoryzuję przepisów w ten sposób i chętnie próbuję wszystkich dań, które wpadną mi w oko ; ) Wegańskie, czy nie powinno być smaczne ; ) Dzisiejsze ciasto dyniowe spełnia ten warunek, jak to każde ciasto z dodatkiem dyni : ) Miękkie, wilgotne, aromatyczne, pokryte przepysznym daktylowym kremem, który trochę przypomina smakiem polewę czekoladową, a na pewno jest dużo zdrowszy ; ) Polecam!!!


Składniki na ciasto (mała keksówka):

Składniki na krem:

Piekarnik rozgrzać do 175 C (termoobieg) W dużej misce wymieszać suche składniki, w kolejnej wymieszać mokre.  Wymieszane mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.

Daktyle zalać wodą, odstawić na 15-30 minut. Odcedzić, dodać mleko, kakao i sól i zmiksować blenderem na gładką masę.

Przestudzone ciasto wyjąć z keksówki i posmarować daktylowym kremem.

Smacznego : )





Inspiracja: Jadłonomia – M. Dymek


Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version