Wegańskie ciasto dyniowe z kremem z daktyli

Zdecydowanie nie jestem zapaloną weganką, a kuchnia roślinna nie jest mi szczególnie bliska. Mimo to nie kategoryzuję przepisów w ten sposób i chętnie próbuję wszystkich dań, które wpadną mi w oko ; ) Wegańskie, czy nie powinno być smaczne ; ) Dzisiejsze ciasto dyniowe spełnia ten warunek, jak to każde ciasto z dodatkiem dyni : ) Miękkie, wilgotne, aromatyczne, pokryte przepysznym daktylowym kremem, który trochę przypomina smakiem polewę czekoladową, a na pewno jest dużo zdrowszy ; ) Polecam!!!


Wegańskie ciasto dyniowe z kremem z daktyli
Składniki na ciasto (mała keksówka):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)

Składniki na krem:

  • 1/2 szklanki daktyli
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 175 C (termoobieg) W dużej misce wymieszać suche składniki, w kolejnej wymieszać mokre.  Wymieszane mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.

Daktyle zalać wodą, odstawić na 15-30 minut. Odcedzić, dodać mleko, kakao i sól i zmiksować blenderem na gładką masę.

Przestudzone ciasto wyjąć z keksówki i posmarować daktylowym kremem.

Smacznego : )


Ciasto dyniowe krem z daktyli


Inspiracja: Jadłonomia – M. Dymek

Jesienne Superfoods

Sposób na dynię 2015


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 36

  1. Emi
    14 października 2015 / 12:38

    Ale pyszności!

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 1:17

      Dziękuję i mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  2. 14 października 2015 / 12:44

    Chętnie bym spróbowała, bo wygląda smakowicie!

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 1:17

      Zachęcam do przygotowania, warto 🙂

  3. Aneta
    14 października 2015 / 12:50

    Wygląda perfekcyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 1:17

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  4. Karlajn
    14 października 2015 / 15:03

    Dzisiaj zrobię 🙂 sama też weganką nie jestem i mam podobne zdanie do Ciebie smak to podstawa a zwał jak zwał 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 1:16

      Dokładnie 🙂

  5. 14 października 2015 / 20:26

    mam podobnie, nieważne czy wegańskie czy nie, jak mi się spodoba przepis to robię 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 0:59

      Dokładnie, nie ma się co nastawiać 😉

  6. ania
    15 października 2015 / 0:24

    Polecam

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 0:58

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  7. Iwona
    15 października 2015 / 0:53

    Tak klimatyczne zdjęcie, że bez opisu zachęca do jedzenia 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 0:58

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  8. Aśka
    15 października 2015 / 9:34

    Boskie ciacho:)

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 21:08

      Miło mi, że smakowało 🙂

  9. Aria
    15 października 2015 / 21:11

    Wyszło pysznie, delikatne ale mocno korzenne, moim zdaniem na święta bardzo pasuje 🙂 może jeszcze za wcześnie ale takie pierwsze skojarzenie moje i domowników 🙂 Powtórka na pewno wkrótce 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2015 / 23:58

      Bardzo mi miło, na Święta na pewno również będzie pasowało 🙂

  10. 15 października 2015 / 22:30

    Zrobiłam bez polewy, bo niestety nie miałam daktyli, ale mimo to pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2015 / 23:59

      Świetnie, że smakowało 🙂 Ale krem daktylowy polecam wypróbować przy najbliższej okazji (nie tylko do ciasta), bo jest pyszny 🙂

  11. Magda
    16 października 2015 / 0:00

    PRZEPYSZNE <3

    • Marta
      Autor
      19 października 2015 / 0:00

      Bardzo dziękuję, miło mi, że smakowało 🙂

  12. 20 października 2015 / 13:18

    Ostatnio pokochałam połączenie dyni z daktylami, to ciasto też zapewne pokocham 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 22:31

      Jest świetne, choć może nie jestem obiektywna, bo dyniowe wypieki uwielbiam 😉 a krem daktylowy – genialna sprawa 🙂

  13. Marlena
    20 października 2015 / 22:32

    Zakochałam się w nim 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 0:51

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂

  14. Justyna
    26 września 2016 / 14:07

    Kocham to ciacho 🙂 w zeszłym roku piekłam przez cały dyniowy sezon w tym roku będę mądrzejsza i zamrożę dynię na cały rok 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2016 / 21:50

      Bardzo mi miło 🙂 u mnie również dynia obowiązkowo ma swoje miejsce w zamrażarce 🙂

  15. Zakochana :)
    3 października 2016 / 14:44

    Super ciacho udaje się za każdym razem! 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:25

      Super 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2016 / 0:12

      Super, że posmakowało 🙂 niestety mam problem z pozostawieniem u Ciebie komentarza, ale patrząc na nie u Ciebie znów nabrałam ochoty, żeby je upiec 🙂 Pozdrawiam!

  16. FitAsia
    4 listopada 2016 / 20:58

    Przepyszne ciasto!

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2016 / 0:15

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Daria
    18 września 2017 / 23:15

    Uwielbiam je, piekę już kolejny raz i nigdy nie zawodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:47

      Super, bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 14 =