Zdecydowanie nie jestem zapaloną weganką, a kuchnia roślinna nie jest mi szczególnie bliska. Mimo to nie kategoryzuję przepisów w ten sposób i chętnie próbuję wszystkich dań, które wpadną mi w oko ; ) Wegańskie, czy nie powinno być smaczne ; ) Dzisiejsze ciasto dyniowe spełnia ten warunek, jak to każde ciasto z dodatkiem dyni : ) Miękkie, wilgotne, aromatyczne, pokryte przepysznym daktylowym kremem, który trochę przypomina smakiem polewę czekoladową, a na pewno jest dużo zdrowszy ; ) Polecam!!!
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
Składniki na krem:
- 1/2 szklanki daktyli
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 175 C (termoobieg) W dużej misce wymieszać suche składniki, w kolejnej wymieszać mokre. Wymieszane mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.
Daktyle zalać wodą, odstawić na 15-30 minut. Odcedzić, dodać mleko, kakao i sól i zmiksować blenderem na gładką masę.
Przestudzone ciasto wyjąć z keksówki i posmarować daktylowym kremem.
Smacznego : )
Inspiracja: Jadłonomia – M. Dymek
Follow my blog with Bloglovin
Ale pyszności!
Autor
Dziękuję i mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Chętnie bym spróbowała, bo wygląda smakowicie!
Autor
Zachęcam do przygotowania, warto 🙂
Wygląda perfekcyjnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Dzisiaj zrobię 🙂 sama też weganką nie jestem i mam podobne zdanie do Ciebie smak to podstawa a zwał jak zwał 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
mam podobnie, nieważne czy wegańskie czy nie, jak mi się spodoba przepis to robię 🙂
Autor
Dokładnie, nie ma się co nastawiać 😉
Polecam
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Tak klimatyczne zdjęcie, że bez opisu zachęca do jedzenia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Boskie ciacho:)
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Wyszło pysznie, delikatne ale mocno korzenne, moim zdaniem na święta bardzo pasuje 🙂 może jeszcze za wcześnie ale takie pierwsze skojarzenie moje i domowników 🙂 Powtórka na pewno wkrótce 🙂
Autor
Bardzo mi miło, na Święta na pewno również będzie pasowało 🙂
Zrobiłam bez polewy, bo niestety nie miałam daktyli, ale mimo to pyszne 🙂
Autor
Świetnie, że smakowało 🙂 Ale krem daktylowy polecam wypróbować przy najbliższej okazji (nie tylko do ciasta), bo jest pyszny 🙂
PRZEPYSZNE <3
Autor
Bardzo dziękuję, miło mi, że smakowało 🙂
Ostatnio pokochałam połączenie dyni z daktylami, to ciasto też zapewne pokocham 🙂
Autor
Jest świetne, choć może nie jestem obiektywna, bo dyniowe wypieki uwielbiam 😉 a krem daktylowy – genialna sprawa 🙂
Zakochałam się w nim 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂
Kocham to ciacho 🙂 w zeszłym roku piekłam przez cały dyniowy sezon w tym roku będę mądrzejsza i zamrożę dynię na cały rok 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 u mnie również dynia obowiązkowo ma swoje miejsce w zamrażarce 🙂
Super ciacho udaje się za każdym razem! 🙂
Autor
Super 🙂
Zainspirowałaś mnie i wyszło super: http://www.lilmissboho.com/2016/10/homemade-vegan-pumpkin-cake.html!
Dzięki!
Marta
Autor
Super, że posmakowało 🙂 niestety mam problem z pozostawieniem u Ciebie komentarza, ale patrząc na nie u Ciebie znów nabrałam ochoty, żeby je upiec 🙂 Pozdrawiam!
Przepyszne ciasto!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Uwielbiam je, piekę już kolejny raz i nigdy nie zawodzi 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂