Super łatwe i super szybkie wegańskie ciasteczka cytrynowe. Pyszne i kruche są idealną przekąską, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale nie przesłodzonego, bo kwaskowa nuta i cytrynowy smak są tu wyczuwalne : ) Polecam!!!
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- sok i skórka otarta z jednej cytryny (u mnie wyszło ok. 40 g soku)
- 70 g oleju rzepakowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać (można użyć robota kuchennego). Z kawałków ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie rozpłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i opcjonalnie polukrować (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody).
Smacznego!