Super łatwe i super szybkie wegańskie ciasteczka cytrynowe. Pyszne i kruche są idealną przekąską, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale nie przesłodzonego, bo kwaskowa nuta i cytrynowy smak są tu wyczuwalne : ) Polecam!!!
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- sok i skórka otarta z jednej cytryny (u mnie wyszło ok. 40 g soku)
- 70 g oleju rzepakowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać (można użyć robota kuchennego). Z kawałków ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie rozpłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i opcjonalnie polukrować (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody).
Smacznego!
Pysznie wyglądają 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Świetne 😍
Autor
Dziękuję 😀
Super skład mam na stanie będzie pieczone!
Autor
Daj znać jak posmakowały 🙂
Pychotki czy olej ma być w gramach jak Pani to odmierza?
Autor
Tak, staram się trzymać jednej jednostki miary, a gramy są najwygodniejsze do odmierzenia przy użyciu wagi kuchennej 🙂 Łyżka łyżce nierówna 😉
Wspaniałe 🙂
Autor
Super, że przypadły go gustu 🙂
Ciasteczka wyszły pysznie nie możemy jeść masła wiec taki przepis to skarb bardzo dziękuję. Ps zdjęcia u Pani to bajka!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i cieszę się, że ciasteczka posmakowały 🙂
Pyszne są i fajnie kwaskowe cos innego 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pani Marto, super pomysł i przepis. Mam nadzieję, że nie obrazi się Pani jak lekko zaczerpniemy pomysł od Pani i umieścimy ciasteczka w menu naszej diety wegańskiej.
Autor
Byłoby miło, gdyby podali Państwo inspirację 🙂
Połączenie smaku cytryny i słodyczy jest genialne!
Autor
Dokładnie 🙂
Wyszły super 🙂 w sam raz na pieczenie dziecmi kiedy z domu nie można wyjść..
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
cześć!
czym mogę zastąpić mąke ziemniaczaną ? 🙂
niestety jej nie toleruje a chciałabym skorzystać z przepisu !:)
Autor
Kukurydziana lub ryżowa powinny też pasować 🙂
Wyglądają pysznie, na pewno wypróbuję, ale mam pytanko
Ile ciasteczek wychodzi z przepisu ?
Autor
Niestety nie liczyłam, wszystko zależy od wielkości, u mnie było pewnie ok 12 😉
Ciasteczka są pyszne, chciałabym przygotować więcej surowej masy ciasteczkowej, czy można mrozić ciasto? 🙂
Autor
Super, że posmakowały. Moim zdaniem można zamrozić bez problemu 🙂
Ciasteczka na drugi dzień są strasznie twarde, z czego to wynika?:(
Autor
Niestety nie umiem się odnieść, u nas znikają błyskawicznie. Może to kwestia przechowywania?
A jak dlugo mozna je przechowywac?
Autor
Wydaje mi się, że co najmniej do 7 dni będzie ok 🙂