Wegański sernik z nerkowców to idealny letni deser bez pieczenia. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo zdrowy, a serwowanie w słoiku dodatkowo ułatwia zabranie go jako przekąskę również poza domem. Całość zwieńczyłam aromatycznym śliwkowym musem, ale oczywiście możecie przygotować różne wersje w zależności od dostępnych owoców (sprawdzą się też mrożone). Nerkowce stanowią świetne źródło potasu, magnezu i witamin z grupy B, dzięki czemu poprawiają naszą koncentrację i dostarczają energii na długi czas. Polecam!
Składniki na spód (1 duży słoik ok. 500 ml):
• 5 suszonych daktyli
• ¼ szklanki płatków owsianych górskich
• 1/8 szklanki płatków migdałowych
• 1/8 szklanki wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka kakao
Wegańska masa serowa:
• 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
• 1 łyżka syropu klonowego
• 3 łyżki mleka kokosowego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus śliwkowy:
• 350 g śliwek
• 1 łyżka syropu klonowego
• 1 szczypta cynamonu
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Płatki owsiane i migdałowe zmiksować blenderem na pył. Dodać wiórki kokosowe, kakao oraz daktyle i ponownie zmiksować. Przełożyć na dno słoika, dociskając łyżką.
Namoczone orzechy odcedzić, dodać syrop klonowy, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać syrop klonowy, cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem, aż owoce puszczą sok, a następnie zmiksować dokładnie blenderem i przestudzony przełożyć na masę z nerkowców. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!