Chałka chyba nigdy nam się nie znudzi, przyszła więc pora na jej dyniową wersję : ) Poza swoim pięknym kolorem jest mięciutka, puszysta nie za słodka i dzięki dodatkowi dyni długo zachowuje świeżość. Z podanej porcji wychodzą dwie duże chałki, więc sprawdziliśmy to również kolejnego dnia. Polecam!!!
Składniki na drożdżowe ciasto :
- 800 g mąki pszennej
- 10 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 szklanka puree z dyni
- 400 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- mleko roślinne do posmarowania
- sezam lub mak do posypania
Z podanych składników na ciasto dokładnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego z hakiem, ciasto jest dość klejące). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich na 6 mniejszych z których uformować wałeczki. Ułożyć je równolegle do siebie i zlepić górne końce. Wałeczek z prawej strony przepleść przez trzeci. Kolejno przeplatać tak samo każdy wałeczek z prawej strony. Na końcu podwinąć wałeczki pod spód i skleić, można również delikatnie poprawić splot u góry, jeśli tak jak w moim wypadku wałeczki nie były tam dobrze ściśnięte. Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 15-30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.
Smacznego!