Wegańska chałka dyniowa

Chałka chyba nigdy nam się nie znudzi, przyszła więc pora na jej dyniową wersję : ) Poza swoim pięknym kolorem jest mięciutka, puszysta nie za słodka i dzięki dodatkowi dyni długo zachowuje świeżość. Z podanej porcji wychodzą dwie duże chałki, więc sprawdziliśmy to również kolejnego dnia. Polecam!!!


Przepis na dyniowa chalke

Składniki na drożdżowe ciasto :

  • 800 g mąki pszennej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • mleko roślinne do posmarowania
  • sezam lub mak do posypania

Z podanych składników na ciasto dokładnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego z hakiem, ciasto jest dość klejące). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich na 6 mniejszych z których uformować wałeczki. Ułożyć je równolegle do siebie i zlepić górne końce. Wałeczek z prawej strony przepleść przez trzeci. Kolejno przeplatać tak samo każdy wałeczek z prawej strony. Na końcu podwinąć wałeczki pod spód i skleić, można również delikatnie poprawić splot u góry, jeśli tak jak w moim wypadku wałeczki nie były tam dobrze ściśnięte. Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 15-30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.

Smacznego!


Jak uformować chałkę

Formowanie chałki jak zrobić

Jak uformowac chalke drozdzowa

Jak uformowac chalke instrukcja krok po kroku

Chalka z szesciu warkoczy jak uformowac instrukcja

Jak zaplesc chalke z szesciu warkoczy krok po kroku
chalka-dyniowa
Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Ania
    3 listopada 2016 / 14:12

    Wygląda jak delikatna chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 18:59

      Piękne skojarzenie 🙂

  2. Estera
    3 listopada 2016 / 14:33

    Cudowna 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 18:59

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Michalina
    3 listopada 2016 / 15:31

    Super 🙂 i ten kolorek

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:55

      🙂

  4. Majka
    3 listopada 2016 / 15:32

    Cóż za oryginalna plecionka a’la koszyczek 😉 Ostatnio pletłam warkocza dobieranego robiąc kokosową😉 Z dynią nie omieszkam spróbować 😉

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:56

      Dziękuję 🙂 warkocz dobierany to już wyższa szkoła jazdy 🙂 a co to za kokosowa wariacja? podzielisz się przepisem ? 🙂 🙂

  5. A.
    3 listopada 2016 / 15:51

    Dzisiaj robię!!!!

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:56

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. Dusia
    3 listopada 2016 / 16:26

    Ależ to pysznie wygląda !!! piękny warkocz 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:57

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Ryba
    3 listopada 2016 / 16:58

    Kolor oszałamiający 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:57

      🙂 🙂 🙂

  8. Zuza
    3 listopada 2016 / 17:25

    Ta czarna posypka to mak?

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:58

      Nie, to czarny sezam 🙂

  9. Eliza
    3 listopada 2016 / 17:57

    Wygląda świetnie 🙂 uwielbiam Twoje dyniowe wypieki, więc na pewno zrobię jeszcze dziś 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 20:00

      Bardzo miło 🙂 daj znać jak posmakowała 🙂

  10. Tosia
    3 listopada 2016 / 21:54

    Minami super jest zrobiłam z połowy porcji i żałuje bo na jutro juz nie starczy 🙁

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 23:00

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂 Będzie dobra motywacja, aby zrobić kolejny raz 🙂

  11. Nora
    4 listopada 2016 / 15:14

    Wychodzi mięciutka polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2016 / 18:42

      Dziękuję za komentarz, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2016 / 1:58

      Dziękuję 🙂

  12. Aga
    11 lutego 2017 / 19:47

    Piekę na jutro drugą turę bo bardzo smaczna i zniknela dzis w całości 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2017 / 1:35

      Bardzo mi miło, że tak posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 24 =