Warzywne chili z ciecierzycą to pyszna rozgrzewająca propozycja na jesienno-zimowy posiłek : ) Proste do przygotowania, sycące, zdrowe i bardzo pożywne. Idealne danie, aby przemycić małym niejadkom sporą porcję warzyw. Polecam!!!
- 2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 3 ziemniaki
- 1/2 – 1 szklanki wody
- 1 puszka fasoli cannellini
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól, pieprz
- Ramę Smaż jak szef kuchni wlać na rozgrzaną patelnię. Kiedy znikną bąbelki to znak, że osiągnięta została idealna do smażenia temperatura. Rama Smaż jak szef kuchni jest idealna do smażenia, ponieważ świetnie wydobywa smak smażonych potraw i nie pryska.
- Dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać razem przez około 2 – 3 minuty.
- Papryki oraz obrane ziemniaki pokroić w kostkę, cukinię w półplasterki. Warzywa przełożyć na patelnię, przemieszać. Całość zalać ½ szklanki wody (w razie potrzeby dolać więcej) i dusić pod przykryciem przez ok 10 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać fasolę, ciecierzycę, pomidory z puszki oraz przecier, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aby smaki się przegryzły.
- Podawać na gorąco z posiekaną natką pietruszki.
Przepis powstał w ramach akcji „ Podejmij wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…”