
W ubiegłą sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z marką FRoSTA, organizowanych w Cook Up studio w Warszawie. Tematem przewodnim były ryby i owoce morza, a tajniki ich przyrządzania przybliżał nam Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w Serocku.
Warsztaty rozpoczęła, krótka prezentacja dotycząca produktów marki FRoSTA. Pomimo, że często z nich korzystam dowiedziałam się kilku nowych ciekawostek. Czy wiecie, że dzięki aplikacji Fish Tracker skanując kod QR z opakowania możemy sprawdzić skąd pochodzą dane ryby, a nawet dowiedzieć się na jakim statku zostały złowione? ; ) Dodatkowo wszystkie ryby z oferty posiadają certyfikat MSC, co oznacza, że są one ze zrównoważonych łowisk. Już kilka lat temu marka FRoSTA wprowadziła politykę 100 % naturalnego smaku rezygnując w swoich produktach z konserwantów, glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów oraz skrobi modyfikowanej.


Po tym krótkim wstępie zostaliśmy zaproszeni do wspólnego gotowania. Po raz pierwszy miałam okazję przyrządzać ostrygi, co jak się okazuje nie jest takie trudne ; ) Niestety nadal owoce morza mnie nie przekonują, ale wiedząc, że smaki się zmieniają będę systematycznie próbować ; ) Nasze ostrygi zapiekaliśmy ze szpinakiem, sosem berneńskim i chlebkiem panco. Całość została podana na grubej soli ( co moim zdaniem wyglądało rewelacyjnie ) wraz z dodatkiem cydru.





Następnie przystąpiliśmy do filetowania ryby. Na tym polu również nie miałam zbyt dużej wprawy, ale bardzo się cieszę, że w końcu mogłam nauczyć się tego pod okiem profesjonalisty ; ) Nasze filety wykorzystaliśmy do przygotowania smażonej dorady z zielonym pesto i sałatką z rzodkiewki. Kolejnym punktem menu był dorsz w cieście piwnym. Te dwa dania skradły moje serce, więc podzielę się z Wami przepisami. Jest szansa, że zostanę prawdziwą miłośniczka ryb! ; )
Dorada
Składniki :
- 1 wypatroszona dorada (300 g)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 główka mini sałaty rzymskiej
- 30 g solonego masła
- olej do smażenia
Składniki na pesto :
- pół ząbka czosnku
- duży pęczek świeżej bazylii
- mała garść świeżej rukoli
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 cytryny
- 300 ml oleju z pestek winogron
- 1 opakowanie ziół mrożonych Frosta
Przygotuj miskę z wodą i lodem. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski z wodą. Dodaj tam również małe listki sałaty rzymskiej. Doradę wyfiletuj. Na patelni z olejem usmaż gotowe filety (skórą do dołu). Rybę dopraw lekko solą. Smaż tak długo, aż mięso prawie się zetnie i dopiero przełóż na drugą stronę. Dodaj masło. Wszystkie składniki na pesto włóż do wysokiej miski i zmiksuj. Rzodkiewkę oraz sałatę odcedź i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na głębokim talerzu połóż pesto, część sałatki, rybę i ponownie sałatkę.
Smacznego ; )



Dorsz
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych filetów z dorsza Frosta
- pół pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki pszennej (plus trochę do posypywania)
- 285 ml piwa
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na dip:
- 50 ml gęstego jogurtu
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
Rybę powoli rozmroź. Dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Ustaw garnek z olejem, aby powoli grzał się na połowie mocy. Przygotuj dip, łącząc składniki sosu i przelej go do małej miseczki. Połącz składniki ciasta piwnego. Najpierw składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie piwo. Rybę oprósz dodatkową mąką. Zanurz w cieście i smaż w głębokim oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Na talerzu połóż kawałek pergaminu, dip w miseczce oraz usmażoną rybę. Udekoruj koperkiem.
Smacznego ; )




Nie byłabym sobą, gdybym nie zachwaliła również deseru – szybkiej tarty z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi. Uwielbiam wszystkie słodkości, a że w domu mam zawsze ciasto francuskie, warto zapamiętać poniższy przepis, na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości, bo jest on nie tylko błyskawiczny do przygotowania, ale co ważniejsze pyszny : )
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego Frosta
- 4 łyżki mączki migdałowej
- 2 łyżki płynnego miodu pszczelego
- 2 gruszki
- 1 laska wanilii
- cukier puder
- 1 pęczek mięty
- lody waniliowe
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją pergaminem. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Przetnij na pół i przełóż na pergamin, ponakłuwaj widelcem. Mączkę migdałową wymieszaj z miodem i miąższem wanilii. Powstałą masą posmaruj ciasto. Gruszkę przekrój na pół, a następnie w plastry. Układaj plasterki gruszki „na zakładkę” na cieście francuskim z migdałami. Piecz przez ok. 12-15 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z lodami waniliowymi.
Smacznego ; )


Warsztaty odbywały się w bardzo przyjemnej atmosferze, czas upłynął nam błyskawicznie i jak widzicie powyżej było bardzo smacznie ; ) Ogromnie się cieszę, że miałam okazję brać udział w tym spotkaniu, poznać ciekawe osoby i zdobyć cenne doświadczenia. Dziękuję JBcomm za zaproszenie oraz udostępnienie zdjęć ; )
Wspaniałe menu
Autor
Było pysznie 🙂
Zazdroszczę, chętnie bym wypróbowała takie dania 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 🙂
Pysznie tu u Ciebie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Dla mnie ryby to „czarna magia” i niewątpliwie skorzystałabym z chęcią z takich warsztatów:)
Autor
Można się wiele nauczyć, dzięki warsztatom odkryłam wiele pysznych smaków 🙂