Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą to idealna propozycja na imprezę i sylwestrową przekąskę. Jest szybka i prosta do przygotowania, świetnie smakuje i ładnie się prezentuje. Polecam!
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy (170g)
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- ketchup, majonez, sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami i podsmażyć. Ułożyć na dnie miski, polać warstwą ketchupu, dodać przepłukaną wodą i odsączoną kukurydzę, ugotowane różyczki brokuła (gotować w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut do miękkości, ale tak aby się nie rozpadały), jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przykryć warstwą majonezu. Na koniec posypać kapustą pekińską poszatkowaną na mniejsze kawałki. Przykryć folią i przełożyć do lodówki na co najmniej kilka godzina, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!