Warstwowa sałatka z brokułem

Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą to idealna propozycja na imprezę i sylwestrową przekąskę. Jest szybka i prosta do przygotowania, świetnie smakuje i ładnie się prezentuje. Polecam!


Sałatka warstwowa z kurczakiem  i brokułami

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy (170g)
  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • ketchup, majonez, sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić do smaku ulubionymi przyprawami i podsmażyć. Ułożyć na dnie miski, polać warstwą ketchupu, dodać przepłukaną wodą i odsączoną kukurydzę, ugotowane  różyczki brokuła (gotować w osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut do miękkości, ale tak aby się nie rozpadały), jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przykryć warstwą majonezu. Na koniec posypać kapustą pekińską poszatkowaną na mniejsze kawałki. Przykryć folią i przełożyć do lodówki na co najmniej kilka godzina, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Komentarzy: 30

  1. Daria
    29 grudnia 2016 / 13:50

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:27

      Dziękuję 🙂

  2. Ola
    29 grudnia 2016 / 14:13

    Pysznie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:28

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Majka
    29 grudnia 2016 / 14:20

    Mam ochotę na nowość, więc robię ją na Sylwestra 😉 A co 😄

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:28

      Udanej sylwestrowej zabawy 🙂 Sałatka obowiązkowo być musi 🙂

  4. Asia
    29 grudnia 2016 / 14:47

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:28

      Super 🙂

  5. Kasia
    29 grudnia 2016 / 16:36

    Kocham sałatki 😋

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:29

      Sałatek nigdy dość 🙂

  6. Isia
    29 grudnia 2016 / 19:51

    Uwielbiam sałatki chętnie zrobię 🙂 da radę bez kapusty bo nie mam akurat pod ręką?:)

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 22:30

      Oczywiście 🙂 zazwyczaj robię bez kapusty pekińskiej, ale miałam akurat w lodówce i okazało się, że też świetnie pasuje 🙂 można ją całkiem pominąć lub zamiast niej dodać starty żółty ser 🙂

      • Isia
        30 grudnia 2016 / 14:36

        Wyszła super zrobiłam z żółtym serem i chyba nawet bardziej mi on pasuje niż kapusta pekińska bo za nią nie przepadam 🙂

        • Marta
          Autor
          31 grudnia 2016 / 2:19

          Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś i opcja z serem przypadła do gustu 🙂

  7. Olga
    31 grudnia 2016 / 1:20

    Już się chłodzi na jutro :))))

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:21

      Super, smacznego! Daj znać jak posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:20

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  8. Kasia
    1 stycznia 2017 / 15:31

    Pyszna jest polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:20

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  9. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:32

    Moja ulubiona sałatka super połączyłaś te smaki 🙂 czuje ze niepredko wrócimy do inncyh 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:30

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  10. Natalia
    9 lutego 2017 / 16:56

    Przepyszna jest 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:24

      Super, że posmakowała 🙂

  11. Elwira
    21 lutego 2017 / 12:54

    Bardzo smaczna tak jak Twoja sałatka gyros 🙂 na pewno będę wracać 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:16

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

  12. Ala
    17 sierpnia 2017 / 18:18

    Sałatka jest przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:58

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  13. Malwina
    23 lutego 2019 / 20:07

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 23:49

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 − 4 =