Warkocz francuski z brokułem i kurczakiem to pomysł na prosty i szybki obiad w niecodziennej odsłonie. Do środka można włożyć także inne dodatki – warzywa, czy żółty ser w zależności od naszych upodobań. Danie jest bardzo sycące, świetnie smakuje z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego. Polecam!!!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- 2 filety z kurczaka
- 1 brokuł
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju
- ulubione przyprawy
Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na parze do miękkości (ok. 10 minut). Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem, papryką i oregano (może również być gotowa przyprawa do kurczaka). Podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę, przesmażyć. Całość wymieszać z ugotowanym brokułem. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Na środku każdej z nich ułożyć nadzienie. Pozostałe boki ciasta pokroić w paski i złożyć warkocz nakładając paski naprzemiennie na siebie z jednej i drugiej strony. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Takie prosty sposób a jaki efekt 😍 Rewelacja!
Autor
Dziękuję 🙂 Takie obiady są najlepsze 🙂
Pyszności ❤️
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super pomysłowe 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam ale świetny pomysł 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jutro robię 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Pyszny obiad, szybko sie robilo wiec na pewno powtórzę i polombinuje też z innym nadzieniem 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Super obiadek bardzo polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pyszne to jest dziękuję 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis i smaczne danie.
Szkoda tylko, że nie ma wskazówki o tym, że farsz nakładać trzeba na ciasto francuskie już na blasze do pieczenia. Inaczej ciepłe ciasto się rozpada i nie da się przenieść na blachę w całości zachowując kształt
Autor
Cieszę się, że posmakowało, u mnie nie było problemu z przenoszeniem, ale dopiszę wskazówkę, być może posłuży innym osobom 🙂