Waniliowe ciasteczka bezglutenowe

Waniliowe ciasteczka z cytrynową nutą. Ciasteczka są bez glutenu, więc są również bardzo delikatne i kruche. Moje dzieci szczególnie za nimi przepadają, więc jeśli macie w domu małych łasuchów, warto pomyśleć nad podwójną porcją ; ) Polecam!!

Ciasteczka bezglutenowe przepis

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 100 g masła
  • 15 g cukru pudru
  • 8 g cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto mocno się kruszy, dodać jeszcze 1/2 łyżki wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Może wydawać się to dość trudne, bo ciasto ze względu na brak glutenu trochę się rozpada. Najlepiej odrywać niewielkie fragmenty ciasta i wałkować każdy z nich oddzielnie. Foremką wyciąć pożądany kształt ciasteczek i układać je na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (termoobieg) przez ok. 11 minut. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Ciasteczka bez glutenu przepis
Waniliowe ciasteczka bezglutenowe
Kruche ciasteczka bez glutenu

Inspiracja Dr. Oetker

Karnawałowe słodkości

Komentarzy: 20

  1. Emi
    11 lutego 2019 / 14:17

    Piękne! przyznam miałam jedno podejście do bezglutenowych i faktycznie ciasto mało się lepiło ale nie wpadłam na to żeby je kawałkami wałkować i wyrzuciłam… teraz się nie poddam tak łatwo, bo widzę że po upieczeniu już trzymają kształt?

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 14:50

      Praca częściami zdecydowanie ułatwia zadanie, wałek ładnie ugniata mniejsze ilości ciasta i bez problemu można wyciąć kształt i przenieść ciasto na blachę 🙂 Po upieczeniu nic się z nimi nie dzieje, pięknie się trzymają 🙂

  2. Majka
    11 lutego 2019 / 14:21

    Łasuchy obecne 😉 Będziemy robić.

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 14:50

      Super, życzę smacznego 🙂

  3. Nina
    11 lutego 2019 / 15:25

    uwielbiam takie ciasteczka 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:24

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Ewka
    11 lutego 2019 / 17:44

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:24

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  5. Isia
    11 lutego 2019 / 18:53

    Upiekłam są super 🙂 rodzinka nawet się nie zorientowała że bezglutenu, a jak tylko słyszą o zdrowszej wersji to są na nie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:24

      O jaka miła wiadomość! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

  6. Ala
    11 lutego 2019 / 22:48

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:24

      🙂 🙂 🙂

  7. ROZ
    13 lutego 2019 / 19:04

    DZIECI ZACHWYCONE 🙂 KOLEJNY UDANY PRZEPIS MAM OD PANI DZIEKUJE 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:43

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Agata
    25 listopada 2020 / 19:14

    kompletnie nie wyszly, ropadly sie w drobny mak

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2020 / 12:11

      Ciasto ze względu na dobór mąk jest bardzo kruche przed pieczeniem, dlatego we wskazówkach polecałam wałkować bardzo małe kawałki, co jest gwarancją sukcesu 😉

  9. Angelica
    6 lutego 2021 / 21:17

    Jak dlugo takie ciastka mozna trzymac w strzelnym opakowania?

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2021 / 12:53

      U nas nigdy długo nie wytrzymują, ale myślę, że 2-3 tygodnie bez problemu 🙂

  10. Dorota
    6 grudnia 2023 / 18:52

    Zrobiliśmy ciasta (z trzech porcji). Dzieciaki zachwycone. Mam pytanie, jak długo mogą one leżeć po zrobieniu?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2023 / 12:20

      Super 🙂 2-3 tygodnie w szczelnym pojemniku 🙂 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 20 =