Wafle vel andruty


Przepis pochodzi od mojej mamy i jest bezapelacyjnie rewelacyjny !!! ; ) Wafle kojarzą mi się wyłącznie z miłymi chwilami. Niestety zdjęcia nie oddają całego ich uroku… trudno jednak o lepszą jakość, gdyż pochłaniamy je od razu po przygotowaniu ; ) Najlepsze następnego dnia, kiedy już nasiąkną całą masą leżakując w lodówce, jednak kto spróbuje ten zobaczy jak trudne jest wytrwanie do tego czasu ; )

Składniki:

  • wafle ok. 4 opakowań (po 6-8 szt.)
  • 2 kostki margaryny (2x 250 g)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 dużych żółtek
  • cukier puder (1 szkl.)
  • powidła

Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao. Całość dokładnie mieszamy (każdą masę w oddzielnym naczyniu).

Bierzemy pierwszy wafel i smarujemy go białą masą (z cytryną), przykrywamy kolejnym, który smarujemy masą kakaową, przykrywamy i smarujemy dalej marmoladą. Następnie dalej przykrywamy smarujemy masą cytrynową, znów przykrywamy i nakładamy masę kakaową. Po przykryciu ostatnim waflem owijamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki (wafle mogą tam leżeć nawet do 3 dni!)

Smacznego : )

Komentarzy: 18

  1. Marta
    Autor
    29 listopada 2012 / 19:19

    o tak! pychota 🙂

  2. Natalia
    23 października 2017 / 11:39

    Super przepis fajny deser cała rodzinka zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2017 / 23:40

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  3. Misia
    17 stycznia 2018 / 14:03

    Coś pysznego 🙂 nigdy nie jadłam w takiej formie, ale do starej nie wracam mniam!!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2018 / 15:41

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Agata
    25 lutego 2018 / 18:49

    Przepyszne rozeszły się w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:55

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  5. Roz
    19 marca 2018 / 15:29

    Pycha 🙂 jadłam wcześniej tylko takie czekoladowe ale te o wiele smaczniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2018 / 0:46

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  6. Niki
    7 maja 2018 / 0:09

    Uwielbiamy je robię chyba z 5 raz…

    • Marta
      Autor
      8 maja 2018 / 12:39

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Mania
    15 czerwca 2018 / 10:52

    Pyszne i tak jak uwazam ze margaryna to zlo tutaj robiłam dla porownania w wersji z maselkiem ale to nie to samo… nie uwierze ze to napisze ale musi tu byc margaryna 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:33

      🙂 Też w 99% używam masła do wypieków, ale tutaj robię dokładnie jak moja Mama i smak przypomina te dziecięce lata 😉

  8. olga
    19 lipca 2018 / 20:42

    Mniam mniam dzieciaczki kochają 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2018 / 23:09

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Magda
    18 września 2021 / 22:48

    Przepyszne pierwszy raz robiłam andruty w ten sposób ale na pewno nie ostatni ❤️

    • Marta
      Autor
      22 września 2021 / 22:49

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 10 =