Tym razem mam do rozdania 3 książki „Zdrowie ze smakiem”, z której jestem bardzo dumna, ponieważ znalazł się tam także mój przepis na Makaron po chińsku ; )
Zadanie dla Was jest bardzo proste, wystarczy w komentarzu zamieścić przepis na Waszą ulubioną sałatkę ; ) Konkurs trwa 5 dni (od 23-28 maja), po tym czasie wraz z moim mężem wybierzemy 3 przepisy, które najbardziej przypadną nam do gustu. Powodzenia! ; )
Więcej informacji na temat książki znajdziecie tutaj. Zachęcam także do zapoznania się z ofertą sponsora ; )
Pomarańczowa sałatka:
1 pomarańcza
1 mała czerwona cebula
garść rukoli
garść szpinaku
kilka liści sałaty lodowej
łyżka pestek słonecznika
pół kulki mozarelli
Sos:
sok z połowy pomarańczy
oliwa z oliwek
sól
pieprz
cukier
Pomaraczę poporcjować na części i obrać ze skórek, cebulę pokroić w półksiężyce, sałatę porwać na mniejsze kawałki, mozarelle pokroić w kostkę, wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zalać sosem i wymieszać. Smacznego 🙂
Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułami:
1 brokuł
1 puszka kukurydzy
Słoiczek selera konserwowego
Podwójna pierś z kurczaka
150g żółtego sera
Makaron kokardki
Zioła prowansalskie
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
200ml jogurtu naturalnego
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na złocisto na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi (lub innymi;)). Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i gotować max 5 min. Kukurydze i seler odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Makaron ugotować al dente. Wszystko (brokuł i kurczak muszą być ostudzone) wrzucić do miski i polać sosem czosnkowym. Smacznego 🙂
Sałatka brokułowa
Brokuł
Szynka
Kilka białek z jajek ugotowanych na twardo (ja daję ok. 6-7;))
Ogórek zielony
Maggi
Majonez
Pieprz
Brokuła ugotować (max 5 min), ostudzonego rozdrobnić na różyczki, zalać 2 łyżkami maggi, wymieszać i odstawić. Szynkę, ogórka i białka pokroić w drobną kostkę. Brokuła, szynkę, ogórka i białka wymieszać, dodać majonez i pieprz do smaku. Smacznego:)
SAŁATKA POROWA
1 por
1 szynka konserwowa 500 g
3 ogórki kwaszone
majonez
POLECAM sałatkaszybka i przyjemna
SAŁATKA KIEŁKOWA
1 puszka kiełki soi
1 puszka kukurydzy
1/2 słoika papryki konser.
3 ogórki konser.
5 jajek
4 parówki grube
SMACZNEGO
Sałatka makaronowa
1 zupka amino rosól
1 ogórek
3 pomidory
1 papryka
1/2 cebuli
majonez
SMACZNEGO
SAŁATKA MAKARONOWA
1 zupka amino rosól
1 ogórek
1 papryka
3 pomidory
1/2 cebuli
majonez
SMACZNEGO
SAŁATKA MAKARONOWA
1/3 paczki makaronu kolanka
1 papryka czerwona
6 ogórków kiszonych
mała puszka kukurydzy
4 laski chudej kiełbasy np. śląska
świeża zielona pietruszka drobno pokrojona
kilka listków bazylii drobno pokrojonej
sól, pieprz do smaku
majonez
Makaron ugotować al dente. Przestudzić. Paprykę i kiełbasę pokroić w cienkie paseczki, ogórki w drobną kostkę i odcisnąć trochę z soku, kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać.
Super sałatka. Polecam i życzę Smacznego 🙂
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Składniki:
– pierś z kurczaka
– mix sałat, lub kilka porwanych liści sałaty lodowej
– pół pomidora
– kawałek świeżego ogórka
– garść prażonego słonecznika
– garść grzanek ( u mnie te domowej roboty )
– 2 plastry cebuli
– garść świeżo posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz, musztarda, czosnek suszony
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
* Pierś oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem, smarujemy z dwóch stron musztardą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
* Sałatę wykładamy na talerzu.
* Na sałatę układamy pomidora pokrojonego w plastry, ogórka w kostkę, i cebulę także pokrojoną w plasterki.
* Posypujemy grzankami, układamy pokrojoną w plastry/paski ( jak kto woli ) smażoną pierś z kurczaka.
* Całość obsypujemy ziarnami słonecznika i szczypiorkiem, polewamy oliwą i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego 🙂
Sałatka z rukolą , truskawkami i oscypkiem
Co potrzebujemy :10 dag truskawek, 5 garści liści rukoli, 10 dag oscypka, 2 łyżki łuskanych pistacji, 50 ml oliwy
Sposób wykonania :
Rukole umyć i osuszyć.
Rozłożyć na talerzu, na niej położyć oczyszczone, przekrojone na pół truskawki.
Utrzeć oscypek na tarce o grubych oczkach.
Posypać pistacjami, wszystko skropić dobrej jakości oliwą.
Do sałatki idealnie pasują grillowane grzanki z czosnkiem i ziołami
Smacznego !
Bardzo nietypowa, ale pyszna sałatka!!! 🙂
Sałatka z matiasów z truskawkami i brzoskwiniami
Składniki:
400 g matiasów
1 jajko
1 sałata masłowa lub lodowa
1 ogórek zielony
4 brzoskwinie z puszki
8 średnich pomidorów
5-6 truskawek
pół pęczka rzodkiewek (opcjonalnie)
100 ml jogurtu naturalnego
125 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki mleka
1 łyżka musztardy
sól
2 łyżki soku z cytryny
pęczek natki pietruszki
Matiasy moczyć około 20 minut w zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w około półcentymetrowe paseczki.
Jajko ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć ją do dużej miski. Ogórek obrać i pokroić w talarki. Dodać do sałaty. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy je w ósemki, brzoskwinie i truskawki również pokroić w ósemki, a rzodkiewki w plasterki.
Matiasy, warzywa i owoce przełożyć do miski z sałatą, wymieszać. Majonez, jogurt, śmietankę i mleko wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Posolić. Dressingiem polać sałatę, wymieszać. Natkę posiekać i posypać sałatkę. Udekorować jajkiem, pokrojonym w ósemki. Smacznego
szpinak,pokrzywa,burak liściowy,liście rzodkiewki,oliwa,czosnek,sól
dodatkowo szkl.migdałów,3-4łyżki płatków drożdzowych-wszystko to(migdały znaczy) mielimy na pył.
Mielimy w blenderze teraz liście,po trochę dodając czosnek,oliwę do momentu aż uzyskamy płynną konsystencję;-))
gotujemy makaron,dodajemy ten sos,można dodać brokuła ugotowanego,posypać płatkami migdałowymi i wcinać,samo zdrowie!
najprosztszy sposób na prostą,szybką ciepłą sałatkę.
Sałatka kurczak z brokułem 🙂
Składniki:
– 1 brokuł
– połowę filetu z kurczaka
– pół puszki kukurydzy
– 3 jajka
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
– sól i pieprz
– 1 łyżka przyprawy do gyrosa
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Filet z kurczaka kroimy
w małą kostkę, przyprawiamy łyżką przyprawy do gyrosa i podsmażamy na patelni. Brokuła jak i kurczaka musimy przestudzić.
Jajka gotujemy na pół twardo i też studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
Do miski wsypujemy kukurydzę, jajka, brokuła i kurczaka.
Robimy sos – w misce mieszamy jogurt z musztardą, solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i zajadamy ze smakiem 🙂
Smacznego 🙂
Moja ulubiona sałatka z krewetkami i ananasem:
Obrane krewetki podsmażyć na maśle z posiekanymi liśćmi kolendry, lekko posolić.
Do miski wrzucić posiekanego świeżego ananasa, zielonego ogórka, pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę (robiłam też z dymką), i odrobiną papryczki chili. Dresing zrobić z soku z limonki, oliwy, odrobiny musztardy francuskiej, soli i kuminu. Sałatkę zalać dressingiem, dorzucić wcześniej usmażone krewetki i posypać dodatkową porcją świeżej kolendry. Proporcje „na oko” 🙂
Polecam:)!
Sałatka z kiełkami 🙂
Składniki:
– 1 sałata lodowa
– 1 ogórek zielony długi
– pęczek rzodkiewek
– pęczek szczypiorku
– kiełki rzodkiewki i fasoli mung
– 1 mały jogurt naturalny
– 1 łyżeczka musztardy
– pół łyżeczki chrzanu
– 2 gałązki koperku
– sól i pieprz
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy pokrojoną sałatę ( ja kroję nożem plastikowym specjalnym do sałat, nie kroimy nożem zwykłym), dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki.
Przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem oraz koperkiem.
Warzywa polewamy sosem i mieszamy. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego 🙂
Sałatka idealna na lato 😛 małą łyżeczką z melona,arbuza i jabłka/koniecznie dojrzała papierówka!/wycinam kulki równej wielkości i w równych proporcjach mieszam w szklanej misie z dodatkiem miąższu mandarynek,grejpfruta i pomarańczy pozbawionych włóknistej osłonki,odrobina cukru brązowego i cynamonu,odrobina soku z cytryny,szczypta soli i pieprzu,odrobina oleju z pestek dyni ewentualnie zamiast oleju z pestek dyni zwykły olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale wtedy dodatek posiekanych listków mięty cytrynowej.Tak właściwie, to każda wariacja owocowa jest pyszna i wszelkie eksperymenty są dozwolone. Nie zdarzyło mi się, by jakiś owoc dodany do sałatki nie pasował lub nie smakował.
Sałatka z kaszą kus-kus 🙂
Składniki:
– 400 g kaszy kus-kus (1 opakowanie)
– 2 papryki czerwone
– 2 pomidory
– 2 małe cukinie
– 1 bakłażan
– szklanka pestek słonecznika
– sól, pieprz
– 2 gałązki świeżej bazylii
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą 0,5 cm ponad wysokość kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.
Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidorki. Zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby wody dolewamy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik, świeżą bazylię siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Szybka sałatka studencka:
Szybka sałatka ze składników, które każdy zazwyczaj w domu ma, a studencka, bo porcja boczu i kukurydzy daje energię w przerwie między wykładami 😉
Potrzebujemy:
kilka liści sałaty (najlepiej masłowej, ale możeby być też lodowa)
dojrzały pomidor
4 plasterki wędzonego boczku
łyżka kukurydzy konserwowej lub pół awokado
Na teflonowej patelni podsmażamy plasteri boczku na chrupko. Warzywa myjemy, pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Do miseczki przekładamy porwane liście sałaty, pokrojonego w kostkę pomidora, łyżkę kukurydzy/pokrojone w kostkę awokado i pokrojony na kawałki boczek. Smacznego!
Krabowa z selerem
– paluszki krabowe (2 opakowania)
– seler naciowy (w zależności od upodobań)
– 2-3 jajka
– garść szczypiorku i koperku
sos:
majonez wymieszać z jogurtem naturalnym (w proporcji 1:1) i dodać 1/2 opakowania sosu do sałatek
Wszystkie składniki należy pokroić i połączyć 😉 w ilości zależnej od własnych upodobań i liczby konsumentów… 🙂
Sałatka najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z lodówki…
Smacznego!!!
Składniki:
– 2 mniejsze jabłka
– 2 kiwi
– 1 mandarynka
– pół granatu
– garść słonecznika w miodzie
– pół jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
* Wszystkie owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z granatu wyciągamy owoce.
* Przekładamy do miseczki, polewamy jogurtem, posypujemy owocami granatu i słonecznikiem.
* Nasza sałatka owocowa jest gotowa. Smacznego !
Bardzo ciekawe zadanie! Osobiście ulubionych sałatek mam 3 rodzaje ale tą najlepsza chyba jest Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i miodową glazurą 🙂
Składniki:
•mała garść mieszanki sałat (rukola,lodowa itp:.)
•mała garść szpinaku
•1 dojrzała i miękka gruszka
•1 dość gruby kawałek sera gorgonzola
•1 łyżeczka miodu
•1 łyżka oliwy z oliwek
•1 łyżka soku z cytryny
•1 łyżka płatków migdałowych
•pieprz, sól do smaku
Sałatę ze szpinakiem przepłukujemy i suszymy. Gruszkę myjemy i kroimy w ”łódeczki”. Następnie układamy ją na mieszance sałat. Oliwę, sok z cytryny, miód, pieprz, sól mieszamy i gotowym dessingiem polewamy naszą sałatkę. Ser ścieramy na tarce od strony z dużym grubym plastrem (aby były duże, takie pojedyncze). Gotowe plastry układamy na gruszce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, a gdy będą złote, jeszcze ciepłe wysypujemy na naszą sałatkę aby ser się lekko stopił. Zajadamy od razu.
Smacznego! 🙂
Natalie
Najlepsza pod słońcem, zwłaszcza w maju i czerwcu:
Składniki
– truskawki,
– jeszcze trochę truskawek,
– duuuużo więcej truskawek.
Wszystkie składniki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Prosto szybko i smacznie 😉
Sałatka z kuskusem i gruszką
Składniki :
* pół szklanki kaszy kuskus
* pół cukinii
* gruszka
* 5 pomidorków koktajlowych
* kilka liści sałaty lodowej
* łyżka sezamu
* sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz
Przygotowanie :
Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.
Sałatka ala Cezar
Składniki :
* liście z połowy sałaty rzymskiej
* filet z kurczaka
* ulubiona przyprawa do kurczaka
* kulka mozzarelli
* garść nachosów
* 3 łyżki oleju sezamowego
* jajko
* sok z 1/4 cytryny
* sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera oraz pokruszone nachosy. Całość delikatnie polać sosem.
Sałatka z tortellini 🙂
Składniki:
– 3/4 opakowania tortellini
– pół papryki czerwonej
– 1 duży pomidor
– pół papryki zielonej
– pół puszki kukurydzy
– 2 ogórki konserwowe
– 15dkg sera żółtego w kostce
– szczypiorek ( opcjonalnie )
Sos:
-180ml śmietany 18%
– 2 łyżki majonezu
– 1 mały ząbek czosnku
– łyżka ziół prowansalskich
– pół łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
* Jeżeli chodzi o sos, to mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane wyżej.
* Tortellini gotujemy według wskazówek na opakowaniu, Studzimy.
* Papryki, pomidora, ogórki i ser żółty kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, do tego kukurydzę z puszki i przestudzone tortellini.
* Polewamy całość przygotowanym sosem, mieszamy dokładnie i nasza sałatka gotowa.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem czosnkowym:
Składniki:
wędzona pierś z kurczaka
ewentualnie w razie problemów z zakupem produktu doskonałym zamiennikiem może być wędzonka krotoszyńska 200-300g
100g ugotowanego ryżu (1 torebka)
2-3 kiście zielonych winogron
4 łyżki czarnych oliwek
Sos:
mała śmietana 12% – 180g lub 200g, np. szczecinecka
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
ewentualnie niewielka ilość soli i pieprzu do smaku
Pierś z kurczaka lub wędzonkę krotoszyńska kroimy w kostkę, zielone winogrona kroimy wzdłuż na pół, a oliwki w plasterki. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie (żeby nam się winogrona nie porozpadały) mieszamy razem z sosem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na cała noc. Wówczas sałatka będzie gotowa do spożycia.
Zapewniam, że sałatka jest bardzo smaczna!
Polecam i życzę smacznego!:))
Sałatka arbuzowa, czyli orzeźwienia smak!
Składniki:
arbuz
ser feta
czarne oliwki mały słoiczek
listki świeżej mięty
Arbuza i fetę kroimy w kostkę, czarne oliwki w talarki lub na połówki według upodobań; wszystkie składniki delikatnie mieszamy i posypujemy liśćmi świeżej mięty.
Po prostu pycha! Smacznego!
Serwus!
W sałatkach lubię prostotę. Ma być zdrowo, lekko i szybko – bez zbędnych komplikacji. Dzisiaj zjadłam świetną sałatkę, jutro mam zamiar to powtórzyć. Wszystko na oko :), ale przeważała rukola, którą uwielbiam.
– rukola,
– sałata lodowa,
– zielony ogórek obrany,
– cebula,
– mięso z piersi kurczaka,
– fasola czerwona odsączona z zalewy,
– oliwa z oliwek,
– przyprawa do kurczaka kebab gyros
– czosnek
– białe wino
– ser mozarella
– pestki słonecznika
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na kilka dużych kawałków, posypać przyprawą kebab gyros i dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odrobinę oliwy z oliwek, wymieszać, odstawić na chwilę, po czym usmażyć dodając białe wino i trochę soli podczas smażenia. Duże kawałki pokroić nożem z piłką na małe poszarpane kawałeczki, wstawić do lodówki. Ogórek, cebulę, ser mozarella pokroić na „ulubione kawałki”. Sałatę i rukolę umyć i wrzucić do miski. Wrzucić tez resztę składników, lekko posolić, skropić oliwą z oliwek, jeśli ktoś lubi,można dodać odrobinę octu winnego lub cytryny.
Mięso można też przygotować dzień wcześniej.
Gotowe!
Pyszne i zdrowe.
Pozdrawiam,
Kasia
Ukochana Sałatka z wątróbką drobiową polana sosem malinowym.
Składniki:
SAłATKA:
– wątróbka drobiowa: 30 dekagramów
– cebula szalotka: 1 sztuka
– mix sałat z rukolą: 0.5 opakowania
– świeże maliny: 0.5 szklanki
– pieprz: 1 szczypta
SOS MALINOWY:
– świeże maliny: 1 szklanka
– ocet balsamiczny: 50 mililitrów
– miód płynny: 1 łyżka
– sól,pieprz do smaku: 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić maliny ,dodać miód i rozpuścić na małym ogniu.Gdy maliny rozpadną się należy wlać ocet balsamiczny doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszać tak długo aż sos będzie gęsty,wtedy przetrzeć przez gęste sitko.
Watróbkę opłukać,oczyścić z błon,oprószyć mąką,usmażyć na patelni a na końcu posolić. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
Na talerzach ułożyć mix sałat na to pokrojoną w krążki cebulę,wątróbkę i świeże maliny. Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.
Omniomniom
Sałatka z krewetkami i pomarańczą:
Składniki:
2 pomarańcze
1 awokado
prażone płatki migdałów
0,5 kg krewetek (mrożonych, gotowanych)
1 łyżka sosu sojowego
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
I według uznania:
może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria
Dressing:
sok z połowy pomarańczy
sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki miodu jasnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
Owoce łączymy z mieszanką sałat, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Najlepsze sałatka na świecie – pyszna, szybka, sycąca 🙂
Brokułkowa z fetą
Składniki:
1 brokuł
2 pomidory
2 jajka
1 cebula
1 ser feta
łyżka ketchupu
łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pieprz
sól
Jajka ugotować na twardo. Brokuł ugotować, podzielić go na małe
części.
Pomidory i jajka pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać.
Warzywa i
jaja przełożyć do miski, przyprawić. Całość polać sosem,
wymieszać. Sos –
ketchup, jogurt naturalny i majonez zmieszać dokładnie ze sobą.
Oto moja ulubiona sałatka: ugotowana kasza gryczana, pokrojona w kostkę i zgrillowana (na patelni grillowej) cukinia, czerwona cebula pokrojona w piórka, drobno posiekany pęczek natki pietruszki, łyżka oleju ze słonecznika, porządna ilość soli i pieprzu. świetna zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂
Moja ulubiona to sałatka ze świeżych warzyw
– roszponka
– pomidory
– kolorowe papryki
– rzodkiewka
– czerwona cebula
– kapary
Dressing:
– oliwa z oliwek
– pieprz
– sól
– musztarda (najlepiej ostra)
– świeże lub suszone oregano
Jedną z moich ulubionych sałatek jest taka, która kolorem i zapachem rozgrzewa, wprawdzie lekko brudzi ręce, ale niewiele to przeszkadza, gdyż smak rekompensuje wszystko:
– 2 buraki pieczone;
– kilka truskawek;
– sałata masłowa;
– 1 ugotowane jajko (prawie na twardo)
– kozi ser
– orzechy nerkowca;
– sos (zmiksowane truskawki, chilli, olej, sól, pieprz, cukier)
Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście sałaty, pokrojone buraki,truskawki odszypułkowane, umyte i pokrojone na kawałki, jajko pokrojone na ćwiartki, porwany kozi ser i podprażone orzechy nerkowca. Wszystko zalewamy sosem.
Pycha 🙂
A oto moja ulubiona sałatka – lekka, zdrowa, sycąca:
1/2 opakowania makaronu ryżowego
rzodkiewki
szczypiorek
kukurydza z puszki
suszone pomidory
na sos: woda, sól, pieprz, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie, musztarda, czosnek, olej.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu i pokroić, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek, pomidory pokroić, dodać kukurydzę i wszystko wymieszać.
Z wymienionych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.
Sałatka rabarbarowo-truskawkowa ze szpinakiem,orzechami i dressingiem
Składniki : na 1 porcję
garść świeżego szpinaku
1/2 łodygi rabarbaru
kilka truskawek
garść orzeszków piniowych ( można użyć innych orzechów : włoskich, pekan,migdałów itp. )
1,5 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Szpinak płukamy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na sicie aby odciekł. Rabarbar kroimy w cieniutkie plasterki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny,mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Truskawki kroimy na ćwiartki a orzeszki podprażamy na patelni.
Następnie po 30 minutach wszystkie składniki mieszamy razem.
Dressing z makiem :
1 czubata łyżka serka quark lub innego kremowego np. philadelphia
3 łyżki mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suchego maku
Serek mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać więcej mleka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Polewamy sałatkę.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
Sałatka, w której zakochałam się od pierwszego kęsa przygotował mój chłopak i pomimo niecodziennego połączenia zaręczam, że jest pyszna 🙂
Składniki:
– 2 mandarynki
– garść orzechów włoskich
– sałata
– łosoś
– garść czarnych oliwek
– serek wiejski
Mandarynki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, sałatę porwać na mniejsze kawałki, podobnie łososia. Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć serek wiejski, czarne oliwki, posypać orzechami.
Smacznego!