Uwaga, uwaga konkurs! ;)

Tym razem mam do rozdania 3 książki „Zdrowie ze smakiem”, z której jestem bardzo dumna, ponieważ znalazł się tam także mój przepis na Makaron po chińsku ; )

Zadanie dla Was jest bardzo proste, wystarczy w komentarzu zamieścić przepis na Waszą ulubioną sałatkę ; ) Konkurs trwa 5 dni (od 23-28 maja), po tym czasie wraz z moim mężem wybierzemy 3 przepisy, które najbardziej przypadną nam do gustu. Powodzenia! ; )

Więcej informacji na temat książki znajdziecie tutaj. Zachęcam także do zapoznania się z ofertą sponsora ; )


Zdrowie ze smakiem przepisy blogerów

Komentarzy: 37

  1. Klaudia
    23 maja 2014 / 9:39

    Pomarańczowa sałatka:
    1 pomarańcza
    1 mała czerwona cebula
    garść rukoli
    garść szpinaku
    kilka liści sałaty lodowej
    łyżka pestek słonecznika
    pół kulki mozarelli
    Sos:
    sok z połowy pomarańczy
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    cukier

    Pomaraczę poporcjować na części i obrać ze skórek, cebulę pokroić w półksiężyce, sałatę porwać na mniejsze kawałki, mozarelle pokroić w kostkę, wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zalać sosem i wymieszać. Smacznego 🙂

  2. Kate
    23 maja 2014 / 10:19

    Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułami:
    1 brokuł
    1 puszka kukurydzy
    Słoiczek selera konserwowego
    Podwójna pierś z kurczaka
    150g żółtego sera
    Makaron kokardki
    Zioła prowansalskie
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
    Sos czosnkowy:
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    200ml jogurtu naturalnego

    Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na złocisto na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi (lub innymi;)). Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i gotować max 5 min. Kukurydze i seler odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Makaron ugotować al dente. Wszystko (brokuł i kurczak muszą być ostudzone) wrzucić do miski i polać sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

  3. Kasia
    23 maja 2014 / 10:26

    Sałatka brokułowa
    Brokuł
    Szynka
    Kilka białek z jajek ugotowanych na twardo (ja daję ok. 6-7;))
    Ogórek zielony
    Maggi
    Majonez
    Pieprz

    Brokuła ugotować (max 5 min), ostudzonego rozdrobnić na różyczki, zalać 2 łyżkami maggi, wymieszać i odstawić. Szynkę, ogórka i białka pokroić w drobną kostkę. Brokuła, szynkę, ogórka i białka wymieszać, dodać majonez i pieprz do smaku. Smacznego:)

  4. 23 maja 2014 / 12:43

    SAŁATKA POROWA
    1 por
    1 szynka konserwowa 500 g
    3 ogórki kwaszone
    majonez

    POLECAM sałatkaszybka i przyjemna

  5. Seba
    23 maja 2014 / 12:50

    SAŁATKA KIEŁKOWA

    1 puszka kiełki soi
    1 puszka kukurydzy
    1/2 słoika papryki konser.
    3 ogórki konser.
    5 jajek
    4 parówki grube
    SMACZNEGO

  6. MM
    23 maja 2014 / 12:51

    Sałatka makaronowa

    1 zupka amino rosól
    1 ogórek
    3 pomidory
    1 papryka
    1/2 cebuli
    majonez

    SMACZNEGO

  7. mm
    23 maja 2014 / 12:52

    SAŁATKA MAKARONOWA

    1 zupka amino rosól
    1 ogórek
    1 papryka
    3 pomidory
    1/2 cebuli
    majonez
    SMACZNEGO

  8. Monika
    23 maja 2014 / 13:39

    SAŁATKA MAKARONOWA

    1/3 paczki makaronu kolanka
    1 papryka czerwona
    6 ogórków kiszonych
    mała puszka kukurydzy
    4 laski chudej kiełbasy np. śląska
    świeża zielona pietruszka drobno pokrojona
    kilka listków bazylii drobno pokrojonej
    sól, pieprz do smaku
    majonez

    Makaron ugotować al dente. Przestudzić. Paprykę i kiełbasę pokroić w cienkie paseczki, ogórki w drobną kostkę i odcisnąć trochę z soku, kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać.
    Super sałatka. Polecam i życzę Smacznego 🙂

  9. Justyna
    23 maja 2014 / 14:04

    Sałatka z kurczakiem i grzankami

    Składniki:

    – pierś z kurczaka
    – mix sałat, lub kilka porwanych liści sałaty lodowej
    – pół pomidora
    – kawałek świeżego ogórka
    – garść prażonego słonecznika
    – garść grzanek ( u mnie te domowej roboty )
    – 2 plastry cebuli
    – garść świeżo posiekanego szczypiorku
    – sól, pieprz, musztarda, czosnek suszony
    – 2 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    * Pierś oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem, smarujemy z dwóch stron musztardą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
    Po godzinie smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
    * Sałatę wykładamy na talerzu.
    * Na sałatę układamy pomidora pokrojonego w plastry, ogórka w kostkę, i cebulę także pokrojoną w plasterki.
    * Posypujemy grzankami, układamy pokrojoną w plastry/paski ( jak kto woli ) smażoną pierś z kurczaka.
    * Całość obsypujemy ziarnami słonecznika i szczypiorkiem, polewamy oliwą i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Smacznego 🙂

  10. Marta Żyła
    23 maja 2014 / 15:28

    Sałatka z rukolą , truskawkami i oscypkiem

    Co potrzebujemy :10 dag truskawek, 5 garści liści rukoli, 10 dag oscypka, 2 łyżki łuskanych pistacji, 50 ml oliwy
    Sposób wykonania :
    Rukole umyć i osuszyć.
    Rozłożyć na talerzu, na niej położyć oczyszczone, przekrojone na pół truskawki.
    Utrzeć oscypek na tarce o grubych oczkach.
    Posypać pistacjami, wszystko skropić dobrej jakości oliwą.

    Do sałatki idealnie pasują grillowane grzanki z czosnkiem i ziołami

    Smacznego !

  11. Ania
    23 maja 2014 / 15:38

    Bardzo nietypowa, ale pyszna sałatka!!! 🙂
    Sałatka z matiasów z truskawkami i brzoskwiniami
    Składniki:
    400 g matiasów
    1 jajko
    1 sałata masłowa lub lodowa
    1 ogórek zielony
    4 brzoskwinie z puszki
    8 średnich pomidorów
    5-6 truskawek
    pół pęczka rzodkiewek (opcjonalnie)
    100 ml jogurtu naturalnego
    125 ml słodkiej śmietanki
    3 łyżki mleka
    1 łyżka musztardy
    sól
    2 łyżki soku z cytryny
    pęczek natki pietruszki

    Matiasy moczyć około 20 minut w zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w około półcentymetrowe paseczki.
    Jajko ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć ją do dużej miski. Ogórek obrać i pokroić w talarki. Dodać do sałaty. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy je w ósemki, brzoskwinie i truskawki również pokroić w ósemki, a rzodkiewki w plasterki.
    Matiasy, warzywa i owoce przełożyć do miski z sałatą, wymieszać. Majonez, jogurt, śmietankę i mleko wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Posolić. Dressingiem polać sałatę, wymieszać. Natkę posiekać i posypać sałatkę. Udekorować jajkiem, pokrojonym w ósemki. Smacznego

  12. 23 maja 2014 / 15:48

    szpinak,pokrzywa,burak liściowy,liście rzodkiewki,oliwa,czosnek,sól
    dodatkowo szkl.migdałów,3-4łyżki płatków drożdzowych-wszystko to(migdały znaczy) mielimy na pył.
    Mielimy w blenderze teraz liście,po trochę dodając czosnek,oliwę do momentu aż uzyskamy płynną konsystencję;-))

    gotujemy makaron,dodajemy ten sos,można dodać brokuła ugotowanego,posypać płatkami migdałowymi i wcinać,samo zdrowie!
    najprosztszy sposób na prostą,szybką ciepłą sałatkę.

  13. 23 maja 2014 / 16:18

    Sałatka kurczak z brokułem 🙂
    Składniki:
    – 1 brokuł
    – połowę filetu z kurczaka
    – pół puszki kukurydzy
    – 3 jajka
    – 3 łyżki jogurtu naturalnego
    – łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
    – sól i pieprz
    – 1 łyżka przyprawy do gyrosa
    Wykonanie:
    Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Filet z kurczaka kroimy
    w małą kostkę, przyprawiamy łyżką przyprawy do gyrosa i podsmażamy na patelni. Brokuła jak i kurczaka musimy przestudzić.
    Jajka gotujemy na pół twardo i też studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
    Do miski wsypujemy kukurydzę, jajka, brokuła i kurczaka.
    Robimy sos – w misce mieszamy jogurt z musztardą, solą i pieprzem.
    Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i zajadamy ze smakiem 🙂
    Smacznego 🙂

  14. M.
    23 maja 2014 / 16:18

    Moja ulubiona sałatka z krewetkami i ananasem:

    Obrane krewetki podsmażyć na maśle z posiekanymi liśćmi kolendry, lekko posolić.
    Do miski wrzucić posiekanego świeżego ananasa, zielonego ogórka, pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę (robiłam też z dymką), i odrobiną papryczki chili. Dresing zrobić z soku z limonki, oliwy, odrobiny musztardy francuskiej, soli i kuminu. Sałatkę zalać dressingiem, dorzucić wcześniej usmażone krewetki i posypać dodatkową porcją świeżej kolendry. Proporcje „na oko” 🙂
    Polecam:)!

  15. 23 maja 2014 / 16:19

    Sałatka z kiełkami 🙂
    Składniki:
    – 1 sałata lodowa
    – 1 ogórek zielony długi
    – pęczek rzodkiewek
    – pęczek szczypiorku
    – kiełki rzodkiewki i fasoli mung
    – 1 mały jogurt naturalny
    – 1 łyżeczka musztardy
    – pół łyżeczki chrzanu
    – 2 gałązki koperku
    – sól i pieprz
    Wykonanie:
    Do dużej miski wsypujemy pokrojoną sałatę ( ja kroję nożem plastikowym specjalnym do sałat, nie kroimy nożem zwykłym), dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki.
    Przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem oraz koperkiem.
    Warzywa polewamy sosem i mieszamy. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.
    Smacznego 🙂

  16. dobre-gotowanie
    23 maja 2014 / 16:19

    Sałatka idealna na lato 😛 małą łyżeczką z melona,arbuza i jabłka/koniecznie dojrzała papierówka!/wycinam kulki równej wielkości i w równych proporcjach mieszam w szklanej misie z dodatkiem miąższu mandarynek,grejpfruta i pomarańczy pozbawionych włóknistej osłonki,odrobina cukru brązowego i cynamonu,odrobina soku z cytryny,szczypta soli i pieprzu,odrobina oleju z pestek dyni ewentualnie zamiast oleju z pestek dyni zwykły olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale wtedy dodatek posiekanych listków mięty cytrynowej.Tak właściwie, to każda wariacja owocowa jest pyszna i wszelkie eksperymenty są dozwolone. Nie zdarzyło mi się, by jakiś owoc dodany do sałatki nie pasował lub nie smakował.

  17. 23 maja 2014 / 16:21

    Sałatka z kaszą kus-kus 🙂
    Składniki:
    – 400 g kaszy kus-kus (1 opakowanie)
    – 2 papryki czerwone
    – 2 pomidory
    – 2 małe cukinie
    – 1 bakłażan
    – szklanka pestek słonecznika
    – sól, pieprz
    – 2 gałązki świeżej bazylii
    – 2 łyżki oleju
    – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    Wykonanie:
    Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą 0,5 cm ponad wysokość kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.
    Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidorki. Zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby wody dolewamy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
    Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
    Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik, świeżą bazylię siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.
    Smacznego 🙂

  18. Ewa
    23 maja 2014 / 16:33

    Szybka sałatka studencka:

    Szybka sałatka ze składników, które każdy zazwyczaj w domu ma, a studencka, bo porcja boczu i kukurydzy daje energię w przerwie między wykładami 😉

    Potrzebujemy:
    kilka liści sałaty (najlepiej masłowej, ale możeby być też lodowa)
    dojrzały pomidor
    4 plasterki wędzonego boczku
    łyżka kukurydzy konserwowej lub pół awokado

    Na teflonowej patelni podsmażamy plasteri boczku na chrupko. Warzywa myjemy, pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Do miseczki przekładamy porwane liście sałaty, pokrojonego w kostkę pomidora, łyżkę kukurydzy/pokrojone w kostkę awokado i pokrojony na kawałki boczek. Smacznego!

  19. Daria
    23 maja 2014 / 17:10

    Krabowa z selerem
    – paluszki krabowe (2 opakowania)
    – seler naciowy (w zależności od upodobań)
    – 2-3 jajka
    – garść szczypiorku i koperku

    sos:
    majonez wymieszać z jogurtem naturalnym (w proporcji 1:1) i dodać 1/2 opakowania sosu do sałatek

    Wszystkie składniki należy pokroić i połączyć 😉 w ilości zależnej od własnych upodobań i liczby konsumentów… 🙂
    Sałatka najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z lodówki…
    Smacznego!!!

  20. Mama25
    23 maja 2014 / 19:50

    Składniki:

    – 2 mniejsze jabłka
    – 2 kiwi
    – 1 mandarynka
    – pół granatu
    – garść słonecznika w miodzie
    – pół jogurtu naturalnego

    Przygotowanie:

    * Wszystkie owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z granatu wyciągamy owoce.
    * Przekładamy do miseczki, polewamy jogurtem, posypujemy owocami granatu i słonecznikiem.
    * Nasza sałatka owocowa jest gotowa. Smacznego !

  21. 23 maja 2014 / 20:49

    Bardzo ciekawe zadanie! Osobiście ulubionych sałatek mam 3 rodzaje ale tą najlepsza chyba jest Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i miodową glazurą 🙂
    Składniki:
    •mała garść mieszanki sałat (rukola,lodowa itp:.)
    •mała garść szpinaku
    •1 dojrzała i miękka gruszka
    •1 dość gruby kawałek sera gorgonzola
    •1 łyżeczka miodu
    •1 łyżka oliwy z oliwek
    •1 łyżka soku z cytryny
    •1 łyżka płatków migdałowych
    •pieprz, sól do smaku

    Sałatę ze szpinakiem przepłukujemy i suszymy. Gruszkę myjemy i kroimy w ”łódeczki”. Następnie układamy ją na mieszance sałat. Oliwę, sok z cytryny, miód, pieprz, sól mieszamy i gotowym dessingiem polewamy naszą sałatkę. Ser ścieramy na tarce od strony z dużym grubym plastrem (aby były duże, takie pojedyncze). Gotowe plastry układamy na gruszce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, a gdy będą złote, jeszcze ciepłe wysypujemy na naszą sałatkę aby ser się lekko stopił. Zajadamy od razu.
    Smacznego! 🙂
    Natalie

  22. Aneta
    23 maja 2014 / 22:29

    Najlepsza pod słońcem, zwłaszcza w maju i czerwcu:
    Składniki
    – truskawki,
    – jeszcze trochę truskawek,
    – duuuużo więcej truskawek.
    Wszystkie składniki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Prosto szybko i smacznie 😉

  23. 23 maja 2014 / 23:41

    Sałatka z kuskusem i gruszką
    Składniki :
    * pół szklanki kaszy kuskus
    * pół cukinii
    * gruszka
    * 5 pomidorków koktajlowych
    * kilka liści sałaty lodowej
    * łyżka sezamu
    * sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz
    Przygotowanie :
    Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.

  24. 23 maja 2014 / 23:44

    Sałatka ala Cezar

    Składniki :
    * liście z połowy sałaty rzymskiej
    * filet z kurczaka
    * ulubiona przyprawa do kurczaka
    * kulka mozzarelli
    * garść nachosów
    * 3 łyżki oleju sezamowego
    * jajko
    * sok z 1/4 cytryny
    * sól, świeżo mielony czarny pieprz
    Przygotowanie:
    Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera oraz pokruszone nachosy. Całość delikatnie polać sosem.

  25. Justyna
    24 maja 2014 / 9:46

    Sałatka z tortellini 🙂

    Składniki:

    – 3/4 opakowania tortellini
    – pół papryki czerwonej
    – 1 duży pomidor
    – pół papryki zielonej
    – pół puszki kukurydzy
    – 2 ogórki konserwowe
    – 15dkg sera żółtego w kostce
    – szczypiorek ( opcjonalnie )

    Sos:

    -180ml śmietany 18%
    – 2 łyżki majonezu
    – 1 mały ząbek czosnku
    – łyżka ziół prowansalskich
    – pół łyżeczki suszonego czosnku

    Przygotowanie:

    * Jeżeli chodzi o sos, to mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane wyżej.
    * Tortellini gotujemy według wskazówek na opakowaniu, Studzimy.
    * Papryki, pomidora, ogórki i ser żółty kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, do tego kukurydzę z puszki i przestudzone tortellini.
    * Polewamy całość przygotowanym sosem, mieszamy dokładnie i nasza sałatka gotowa.

  26. B.P.
    24 maja 2014 / 14:13

    Sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem czosnkowym:

    Składniki:
    wędzona pierś z kurczaka
    ewentualnie w razie problemów z zakupem produktu doskonałym zamiennikiem może być wędzonka krotoszyńska 200-300g
    100g ugotowanego ryżu (1 torebka)
    2-3 kiście zielonych winogron
    4 łyżki czarnych oliwek
    Sos:
    mała śmietana 12% – 180g lub 200g, np. szczecinecka
    1 łyżka majonezu
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ewentualnie niewielka ilość soli i pieprzu do smaku

    Pierś z kurczaka lub wędzonkę krotoszyńska kroimy w kostkę, zielone winogrona kroimy wzdłuż na pół, a oliwki w plasterki. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie (żeby nam się winogrona nie porozpadały) mieszamy razem z sosem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na cała noc. Wówczas sałatka będzie gotowa do spożycia.
    Zapewniam, że sałatka jest bardzo smaczna!
    Polecam i życzę smacznego!:))

  27. B.P.
    24 maja 2014 / 14:15

    Sałatka arbuzowa, czyli orzeźwienia smak!

    Składniki:
    arbuz
    ser feta
    czarne oliwki mały słoiczek
    listki świeżej mięty
    Arbuza i fetę kroimy w kostkę, czarne oliwki w talarki lub na połówki według upodobań; wszystkie składniki delikatnie mieszamy i posypujemy liśćmi świeżej mięty.
    Po prostu pycha! Smacznego!

  28. Kasia (Polaca Mala)
    24 maja 2014 / 18:03

    Serwus!
    W sałatkach lubię prostotę. Ma być zdrowo, lekko i szybko – bez zbędnych komplikacji. Dzisiaj zjadłam świetną sałatkę, jutro mam zamiar to powtórzyć. Wszystko na oko :), ale przeważała rukola, którą uwielbiam.

    – rukola,
    – sałata lodowa,
    – zielony ogórek obrany,
    – cebula,
    – mięso z piersi kurczaka,
    – fasola czerwona odsączona z zalewy,
    – oliwa z oliwek,
    – przyprawa do kurczaka kebab gyros
    – czosnek
    – białe wino
    – ser mozarella
    – pestki słonecznika

    Przygotowanie:
    Pierś z kurczaka pokroić na kilka dużych kawałków, posypać przyprawą kebab gyros i dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odrobinę oliwy z oliwek, wymieszać, odstawić na chwilę, po czym usmażyć dodając białe wino i trochę soli podczas smażenia. Duże kawałki pokroić nożem z piłką na małe poszarpane kawałeczki, wstawić do lodówki. Ogórek, cebulę, ser mozarella pokroić na „ulubione kawałki”. Sałatę i rukolę umyć i wrzucić do miski. Wrzucić tez resztę składników, lekko posolić, skropić oliwą z oliwek, jeśli ktoś lubi,można dodać odrobinę octu winnego lub cytryny.
    Mięso można też przygotować dzień wcześniej.

    Gotowe!
    Pyszne i zdrowe.
    Pozdrawiam,
    Kasia

  29. Katka
    24 maja 2014 / 18:16

    Ukochana Sałatka z wątróbką drobiową polana sosem malinowym.
    Składniki:
    SAłATKA:
    – wątróbka drobiowa: 30 dekagramów
    – cebula szalotka: 1 sztuka
    – mix sałat z rukolą: 0.5 opakowania
    – świeże maliny: 0.5 szklanki
    – pieprz: 1 szczypta
    SOS MALINOWY:
    – świeże maliny: 1 szklanka
    – ocet balsamiczny: 50 mililitrów
    – miód płynny: 1 łyżka
    – sól,pieprz do smaku: 1 szczypta
    Sposób przygotowania:
    Do garnka wrzucić maliny ,dodać miód i rozpuścić na małym ogniu.Gdy maliny rozpadną się należy wlać ocet balsamiczny doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszać tak długo aż sos będzie gęsty,wtedy przetrzeć przez gęste sitko.
    Watróbkę opłukać,oczyścić z błon,oprószyć mąką,usmażyć na patelni a na końcu posolić. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
    Na talerzach ułożyć mix sałat na to pokrojoną w krążki cebulę,wątróbkę i świeże maliny. Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.
    Omniomniom

  30. B.P.
    24 maja 2014 / 20:47

    Sałatka z krewetkami i pomarańczą:
    Składniki:
    2 pomarańcze
    1 awokado
    prażone płatki migdałów
    0,5 kg krewetek (mrożonych, gotowanych)
    1 łyżka sosu sojowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    I według uznania:
    może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria

    Dressing:
    sok z połowy pomarańczy
    sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki miodu jasnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody mineralnej niegazowanej

    Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
    Owoce łączymy z mieszanką sałat, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
    W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
    Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
    Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

  31. 25 maja 2014 / 14:38

    Najlepsze sałatka na świecie – pyszna, szybka, sycąca 🙂

    Brokułkowa z fetą

    Składniki:

    1 brokuł
    2 pomidory
    2 jajka
    1 cebula
    1 ser feta
    łyżka ketchupu
    łyżka jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    pieprz
    sól

    Jajka ugotować na twardo. Brokuł ugotować, podzielić go na małe
    części.
    Pomidory i jajka pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać.
    Warzywa i
    jaja przełożyć do miski, przyprawić. Całość polać sosem,
    wymieszać. Sos –
    ketchup, jogurt naturalny i majonez zmieszać dokładnie ze sobą.

  32. Daria
    26 maja 2014 / 19:21

    Oto moja ulubiona sałatka: ugotowana kasza gryczana, pokrojona w kostkę i zgrillowana (na patelni grillowej) cukinia, czerwona cebula pokrojona w piórka, drobno posiekany pęczek natki pietruszki, łyżka oleju ze słonecznika, porządna ilość soli i pieprzu. świetna zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

  33. Martyna
    26 maja 2014 / 23:24

    Moja ulubiona to sałatka ze świeżych warzyw

    – roszponka
    – pomidory
    – kolorowe papryki
    – rzodkiewka
    – czerwona cebula
    – kapary
    Dressing:
    – oliwa z oliwek
    – pieprz
    – sól
    – musztarda (najlepiej ostra)
    – świeże lub suszone oregano

  34. Aga
    27 maja 2014 / 21:58

    Jedną z moich ulubionych sałatek jest taka, która kolorem i zapachem rozgrzewa, wprawdzie lekko brudzi ręce, ale niewiele to przeszkadza, gdyż smak rekompensuje wszystko:
    – 2 buraki pieczone;
    – kilka truskawek;
    – sałata masłowa;
    – 1 ugotowane jajko (prawie na twardo)
    – kozi ser
    – orzechy nerkowca;
    – sos (zmiksowane truskawki, chilli, olej, sól, pieprz, cukier)
    Przygotowanie:
    Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście sałaty, pokrojone buraki,truskawki odszypułkowane, umyte i pokrojone na kawałki, jajko pokrojone na ćwiartki, porwany kozi ser i podprażone orzechy nerkowca. Wszystko zalewamy sosem.
    Pycha 🙂

  35. ~elle
    28 maja 2014 / 10:16

    A oto moja ulubiona sałatka – lekka, zdrowa, sycąca:
    1/2 opakowania makaronu ryżowego
    rzodkiewki
    szczypiorek
    kukurydza z puszki
    suszone pomidory
    na sos: woda, sól, pieprz, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie, musztarda, czosnek, olej.
    Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu i pokroić, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek, pomidory pokroić, dodać kukurydzę i wszystko wymieszać.
    Z wymienionych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.

  36. Justyna
    28 maja 2014 / 15:35

    Sałatka rabarbarowo-truskawkowa ze szpinakiem,orzechami i dressingiem

    Składniki : na 1 porcję

    garść świeżego szpinaku
    1/2 łodygi rabarbaru
    kilka truskawek
    garść orzeszków piniowych ( można użyć innych orzechów : włoskich, pekan,migdałów itp. )
    1,5 łyżeczki cukru
    1-2 łyżeczki soku z cytryny

    Szpinak płukamy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na sicie aby odciekł. Rabarbar kroimy w cieniutkie plasterki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny,mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Truskawki kroimy na ćwiartki a orzeszki podprażamy na patelni.

    Następnie po 30 minutach wszystkie składniki mieszamy razem.

    Dressing z makiem :

    1 czubata łyżka serka quark lub innego kremowego np. philadelphia
    3 łyżki mleka
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka suchego maku

    Serek mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać więcej mleka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Polewamy sałatkę.

    Smacznego 🙂

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

  37. Anusia
    28 maja 2014 / 22:50

    Sałatka, w której zakochałam się od pierwszego kęsa przygotował mój chłopak i pomimo niecodziennego połączenia zaręczam, że jest pyszna 🙂
    Składniki:
    – 2 mandarynki
    – garść orzechów włoskich
    – sałata
    – łosoś
    – garść czarnych oliwek
    – serek wiejski
    Mandarynki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, sałatę porwać na mniejsze kawałki, podobnie łososia. Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć serek wiejski, czarne oliwki, posypać orzechami.
    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 12 =