Uova in Purgatorio czyli jaja w czyśćcu

Teraz kiedy obejrzeliśmy już wszystkie sezony Rodziny Soprano, nie pozostało nic innego jak wspominki w postaci ich ulubionych potraw ; ) Tradycyjnie jemy w niedzielę jajka i ten przepis daje nam możliwość podawania ich w wersji innej niż jaja gotowane, bądź jajecznica. Moim zdaniem danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Za to wizualnie eleganckie i co najważniejsze w smaku nietuzinkowe. Gorąco polecam!


szybkie śniadanie, jaja w czyśćcu, włoska książka kucharska
Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • puszka krojonych pomidorów
  • szczypta bazylii i szczypta oregano
  • sól, pieprz
  • 5-6 dużych jaj
  • 4-6 łyżek startego żółtego sera

Na patelni smażymy na oliwie lekko rozgnieciony czosnek, aż się lekko przyrumieni. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy czosnek.

Robimy łyżką wgłębienia w sosie pomidorowym. Rozbijamy jajka i umieszczamy je we wgłębieniu. Posypujemy serem. Przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty, aż jajka się zetną.

Podajemy gorące. Smakują wyśmienicie z grzankami.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. 20 marca 2011 / 21:14

    Szkoda, że nie zajrzałam do Ciebie wcześniej bo jeszcze chwilę temu zastanawiałam się nad lekką kolacją. Bardzo lubię takie jajka na pomidorach, dodaję do nich sporej ilości świezych ziół i zjadam z gorącą bagietką. Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2011 / 23:58

      Przyznam, że jadłam po raz pierwszy, ale na pewno zagoszczą w moim menu na dłużej. Muszę zaopatrzyć się w świeże zioła, bo na pewno danie jeszcze bardziej zyska na smaku : ) Pozdrawiam!

  2. 20 marca 2011 / 23:12

    AAAAAA, wygląda diabelsko pysznie!!!

  3. 22 marca 2011 / 20:49

    Wygląda cudownie!!! Chętnie zjadłabym to!:)

  4. mis_merigold
    12 października 2011 / 13:51

    Wow, to sie nazywa diabelskie sniadanie:)

  5. 27 września 2012 / 12:16

    Znajomy Włoch dodaje do tego jeszcze trochę peperoncino – pyszne!

    • Marta
      Autor
      27 września 2012 / 14:32

      Muszę wypróbować 😀

  6. 27 września 2012 / 12:18

    Dodam, że we Włoszech nie jest to danie śniadaniowe – oni preferują słodkie rozpoczęcie dnia, ale dla nas super!

    • Marta
      Autor
      27 września 2012 / 14:31

      Nie wiedziałam 🙂

  7. marek
    15 grudnia 2012 / 19:12

    przeczytałem.. zrobiłem…i się zachwyciłem naprawdę dobre polecam

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2012 / 19:23

      Cieszę się, że smakowało 😀

  8. marek
    4 maja 2013 / 14:16

    potrawa super zarówno smakowo jak i wizualnie ,robi wrażenie , POLECAM

  9. Marta
    4 maja 2013 / 15:06

    Super, ze smakowalo:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 2 =