Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z borówkami. Proste i szybkie do przygotowania, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się również maliny, czy porzeczki. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):
- 120 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka (wielkość L)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 200 g borówek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, na jasną puszystą masę. Kolejno wbić jajka, cały czas ucierając. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać suche składniki i śmietanę, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać owoce, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp. 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić i polukrować.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać więcej soku z cytryny, jeśli za rzadki, więcej cukru pudru.
Smacznego!
Przepis z książki „Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowska.
Inne przepisy na ciasta ucierane znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.
Wyglada przepysznie 😍
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Super ciasto 😊
Autor
Super, że przypadło do gustu 🙂
Piękne zdjęcia i ciasto na pewno pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne i szybko się robi 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto wspaniałe zrobiłam z malinami i kawałkami białej czekolady poezja!
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czy można użyć jogurtu greckiego zamiast śmietany? Borówki mogą być mrożone?
Autor
Tak i tak 🙂
Super ciacho 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂