Ucierane ciasto cytrynowe z borówkami

Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z borówkami. Proste i szybkie do przygotowania, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się również maliny, czy porzeczki. Polecam!!!

Ciasto ucierane przepis

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 120 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka (wielkość L)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g borówek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, na jasną puszystą masę. Kolejno wbić jajka, cały czas ucierając. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać suche składniki i śmietanę, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać owoce, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp. 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić i polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać więcej soku z cytryny, jeśli za rzadki, więcej cukru pudru.

Smacznego!

Ciasto ucierane z borówkami

Przepis z książki „Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowska.

Inne przepisy na ciasta ucierane znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 14

  1. Aga
    17 sierpnia 2022 / 11:38

    Wyglada przepysznie 😍

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2022 / 2:09

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Nadia
    17 sierpnia 2022 / 12:49

    Super ciasto 😊

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2022 / 2:10

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  3. Isia
    17 sierpnia 2022 / 19:29

    Piękne zdjęcia i ciasto na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2022 / 2:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Magda77
    19 sierpnia 2022 / 17:27

    Pyszne i szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2022 / 2:10

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Danuta
    24 sierpnia 2022 / 12:55

    Ciasto wspaniałe zrobiłam z malinami i kawałkami białej czekolady poezja!

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2022 / 23:11

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  6. A
    14 lipca 2023 / 13:13

    Czy można użyć jogurtu greckiego zamiast śmietany? Borówki mogą być mrożone?

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2023 / 22:52

      Tak i tak 🙂

  7. Paula
    19 lipca 2023 / 15:56

    Super ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2023 / 22:17

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 12 =