Twarogowe bułeczki niskowęglowodanowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Bardzo proste do przygotowania, z małej ilości składników, pyszne i pożywne. Z tych samych proporcji możecie również przygotować jeden, większy chleb. Pieczywo długo zachowuje świeżość. Polecam!!
Składniki (6 bułeczek):
- 500 g twarogu półtłustego
- 270 g płatków owsianych
- 30 g siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 80 g mieszanki posiekanych orzechów np. włoskich, pekan i i pestek słonecznika, dynii
- 3 jajka (wielkość L)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (masa będzie bardzo klejąca, najlepiej użyć robota kuchennego). Formować bułeczki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut.
Smacznego!
Inspiracja Cookidoo
Pysznie wyglądają i skład super ❤️
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Mniam, chętnie przygarnę taką bułeczkę 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Polecam 🙂
Super buły 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Domowe pieczywo rządzi 🙂
Autor
Prawda 🙂
Mnie się bułeczki rozlały po całej blasze na jedną masę, nie mam termoobiegu, czy to przyczyna?
Autor
Pomimo braku termoobiegu (czy zwiększyła Pani temp. pieczenia?) nie powinny rozlać się na całą blachę. Czy korzystała Pani z prawdziwego twarogu, czy takiego z wiaderka? Być może to przyczyna zmiany konsystencji.
Pyszne bułki, bardzo syte.
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Mozna je mrozić?
Autor
Tak 🙂
Przyznam że zaciekawiła mnie ta zdrowa wersja bułeczek. Apetycznie wyglądają.
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Czym zastąpić płatki owsiane by bułeczki były odpowiednie na KETO? Może być np błonnik bambusowy?
Autor
Niestety nie wiem, nigdy nie stosowałam 🙂
Czy można uformowane bułki przechować przez noc w lodówce, czy raczej pieczemy zaraz po wyrobieniu ciasta?
Autor
Niestety nie próbowałam z przechowywaniem w lodówce 🙂
Ile kcal ma jedna bułeczka?
Autor
Niestety nie wiem, nie liczyłam 🙂