Turecka zupa z soczewicy i kaszy bulgur – zdrowa, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Przygotujecie ją błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerza. Super również dla najmłodszych. Polecam!!!
Turecka zupa z soczewicy przepis
Składniki:
- 100 g cebuli (średnia sztuka)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 20 g masła
- 200 g czerwonej soczewicy
- 30 g ryżu
- 20 g kaszy bulgur
- 2 łyżki mięty, suszonej
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chili
- 1200 ml wody*
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 3 minuty. Dodać soczewicę, ryż, kaszę i przyprawy. Zalać wodą (*jeśli zupa ma być mniej gęsta można dodać 1400 ml), doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Opcjonalnie przy podaniu skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na zupy. Źródło przepisu – Cookidoo.