Truskawkowe tiramisu – torcik

Błyskawiczny do przygotowania torcik truskawkowe tiramisu idealnie sprawdzi się na letnie imprezy. Pysznie i prosto polecam!!!

 


tiramisu truskawkowe

Składniki:

 

  • 1 słoik konfitury truskawkowej ok. 250 g
  • 1/5 szklanki Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 350 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • okrągłe biszkopty, ok. 250 g
  • 600 g świeżych truskawek

W naczyniu wymieszać konfitury, 1/3 szklanki likieru pomarańczowego i sok pomarańczowy.

W osobnym ubić śmietanę kremówkę, cukier, wanilię. Część ubitej kremówki wmieszać do mascarpone, by go rozrzedzić, po chwili dodać resztę i wymieszać.

Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Część mieszanki z konfiturą wyłożyć na dno naczynia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim, na nie wyłożyć znowu konfiturę, następnie serek mascarpone z kremówką, na wierzchu położyć truskawki w plasterkach. Warstwy powtórzyć.

Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 8 godzin lub całą noc. Przed podaniem przyozdobić plasterkami truskawek i biszkoptami.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. Amelia
    21 czerwca 2011 / 20:00

    A o mnei to juz nie wspomniałaś;) Mi bardzo smakowało, o dziwo, bo nie lubię owoców w cieście przecież;P

  2. iDA
    24 czerwca 2011 / 8:59

    OMG! wygląda genialnie, ślinka mi dosłownie na klawiature cieknie!!!

  3. 24 października 2011 / 18:37

    Uwielbiam truskawki. Szkoda że tak późno natrafiłem na ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 2 =