Truskawkowa pokusa to przepyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Ciasto pięknie się prezentuje i super sprawdzi się na letnich imprezach i rodzinnych uroczystościach. Do jego przygotowania wykorzystałam niezawodną śmietankę Łaciata 30%, która się nie rozwarstwia, więc jest idealna do ubijania. Dodatkowo ma długi termin przydatności do spożycia, dzięki czemu zawsze mam ją w domowych zapasach. Pamiętajcie, aby przed ubijaniem koniecznie słodzić ją w lodówce przez co najmniej 12 godzin, to gwarancja sukcesu.
Zajrzyjcie również na stronę Najlepszewkuchni.pl, gdzie znajdziecie moc kulinarnych inspiracji.
Składniki
Truskawkowa pianka (blacha 24×24 cm):
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml wrzątku
- 400 ml śmietanki Łaciata 30% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo:
- 250 g okrągłych biszkoptów
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec wlać chłodną galaretkę, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę biszkoptów. Przelać piankę, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia i wyłożyć drugą warstwę biszkoptów.
Mus truskawkowy:
- 900 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 łyżeczka żelatyny
Truskawki podgrzać, zmiksować blenderem na mus. Dodać galaretki (proszek) i żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, wylać na piankę pokrytą biszkoptami i schłodzić w lodówce do stężenia.
Warstwa śmietankowa:
- 350 ml śmietanki Łaciata 30% (dobrze schłodzonej)
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietankę zmiksować z zimnym mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć na truskawkowy mus.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z śmietanka Łaciata
Wspaniałość ❤ Jak dobrze urodzić się w sezonie truskawkowym, będzie imprezowe ciasto 😁
Autor
Super, że się przyda 🙂 Bardzo lekkie i łatwe do zrobienia u nas HIT 😀 Udanych urodzin 😉
Rewelacja !!!
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Pięknie się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Super ciasto apetyczne
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszności ❤️
Autor
<3 <3 <3
Fajne ciasto super przepis
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto świetne dziękuję smakuje dorosłym i dzieciom 🙂 Nie umiem piec ale takiego się podjęłam i zapisałam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Rewelacja nieprzesłodzone super na lato 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Rewelacyjnie się prezentuje. Muszę wypróbować. Pozdrawiam 🙂
Autor
Polecam i również pozdrawiam 🙂
Mam ochotę na truskawki odkąd tylko zaczęły pojawiać się świeże, ale nie miałam pomysłu jak je przygotować. Przepis wart wypróbowania 🙂
Autor
Polecam, prosto i pysznie 🙂
Rewelacja 🙂 jedno pytanie jaka musi być wysokość formy? Obawiam się czy nie mam za niskiej a chciałam zrobić to w formie małego tortu. Pozdrawiam
Wspaniałości rozeszło sie w mig 😊
Autor
Super 🙂