Moje dzieci bardzo lubią trufle i wszystkie mini przekąski na jeden gryz. Daktylowe kuleczki wyglądają kusząco, a do tego są bardzo zdrowe. Najlepsze w nich jest również to, że kombinacji ich przygotowania jest nieskończenie wiele. Do swoich ulubionych wersji możecie dodać suszone owoce, wiórki kokosowe, orzechy, czy nasiona. Zawsze będzie pysznie i pożywnie ; ) Polecam!
W związku z tym, że tego typu desery zagościły u nas na stałe, blender jest teraz moim podstawowym narzędziem kuchennym i myślę nad jego zmianą… ; ) Mój obecny dzielnie mi służył, ale jest na tyle wiekowy, że nie produkują już tego modelu i rozglądam się za odpowiednim następcą ; ) Może macie jakieś sprawdzone, godne polecenia typy? Ostatnio na stronie Kupon.pl wypatrzyłam kody rabatowe do sklepu OleOle! na małe AGD do 30% taniej, więc pora na zakup jest idealna : ) Liczę na Wasze opinie : )
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g płatków owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść orzechów pekan i kakao do obtoczenia
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a nawet całą noc. Następnego dnia dodać płatki owsiane i zmiksować dokładnie blenderem. Na tym etapie dodać dodatki np. gorzką czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki. Wymieszać i formować kulki. Trufle obtoczyć w kakao lub posiekanych orzechach pekan. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!