Słowo trendy zazwyczaj kojarzy nam się z modą lub szeroko rozumianą sztuką. Na każdym kroku otaczają nas informacje co w tym sezonie powinno znaleźć się w naszych szafach lub co zdecydowanie jest już passé. Zastanawialiście się kiedyś jak to zjawisko przekłada się na polu odżywiania i czy istnieje coś takiego jak Trendy Food?
Moim zdaniem w ostatnim czasie do Trendy Food zdecydowanie możemy zaliczyć całą zdrową żywność. Być może wiąże się to z dużą świadomością jak prawidłowa i racjonalna „dieta” ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Na pewno nie raz słyszeliście również szereg teorii dotyczących skuteczności diet bezglutenowych, wegańskich, czy np. wykluczających nabiał. Coraz większa liczba kampanii społecznych promujących zdrowe odżywianie pokazuje, że obok tego tematu nie da się przejść obojętnie i chętniej sięgamy po ekologiczne, bio składniki. Produkty takie jak: cukier lub syrop z agawy, erytrol, ksylitol, olej kokosowy czy mąka konopna są już znane większości z nas, a jeszcze kilka lat temu zapewne słyszała o nich tylko garstka. Także niektóre zapomniane produkty jak ciecierzyca, soczewica, jarmuż, czy kasze np. bulgur, jaglana dostały nową szansę. Kiedy byłam dzieckiem owsianka była dla mnie synonimem czegoś niejadalnego i na samą myśl przechodziły mnie ciarki ; ) Obecnie płatki owsiane są podstawą w mojej kuchni i wiem już, że owsianka także może być pyszna, a wykorzystanie płatków owsianych zdecydowanie na niej się nie kończy.
Dzięki Trendy Food niewątpliwie poznajemy nowe odsłony smakowe, często bazując na bardzo prostych składnikach, a kulinarna kreatywność potrafi naprawdę zaskoczyć. Na pewno słyszeliście o pizzy a nawet lodach z kalafiora, czy energetycznych kulkach z kaszy jaglanej lub daktyli? Do łask powróciły również koktajle (zwłaszcza te zielone lub tzw. smoothie bowl : ), są one szczególnie cenione przez rodziców, którzy umiejętnie „przemycają” w nich dawkę zdrowia dla swoich pociech.
Dużym plusem jest to, że dzięki swojej popularności i rosnącemu popytowi Trendy Food jest coraz bardziej osiągalne dla każdego z nas. Nie uważam, że należy ślepo podążać za modą, ale na pewno warto wykorzystać tak dostępną wiedzę i poznawać cenione w innych miejscach świata odkrycia. Dzięki temu nieustannie poszerzamy nasze horyzonty i możemy poznać lokalne potrawy również z odległych zakątków. Na przeciw naszym oczekiwaniom wychodzi Alma z kampanią #almatrendyfood. W czasie najbliższych dwóch tygodni pod znakiem Trendy Food mamy okazję poznać ciekawe i oryginalne produkty o niezwykłych właściwościach, które są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, co nie zawsze idzie w parze : ) Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą na Alma24.pl : )
Moimi ulubieńcami w tym gronie są zdecydowanie pasta sezamowa tahini (składniki: 100% ziarna sezamu! ), ciecierzyca BIO oraz jarmuż. Nie mogłam się oprzeć, żeby od razu nie wykorzystać ich do przygotowania humusu oraz zdrowych chipsów ; )
Składniki na paprykowy humus:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- 2 małe czerwone papryki lub 1 duża
- sól, pieprz
Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grube paski, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż będzie miękka i skórka zacznie brązowieć. Ciecierzycę zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę. Dodać upieczoną paprykę i ponownie zmiksować (jeśli chcecie uzyskać humus klasyczny pominąć dodatek papryki).
Smacznego!
Składniki na jarmużowe chipsy:
- 250 g świeżego jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, słodka lub ostra papryka
Jarmuż umyć, osuszyć. Usunąć twardą łodygę, liście podzielić na mniejsze kawałki. Dodać olej i przyprawy i dokładnie wymieszać, tak aby każdy liść był dokładnie pokryty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (chipsy nie mogą na siebie nachodzić) i piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez około 7 minut do czasu aż będą chrupiące. W razie potrzeby zwiększyć czas pieczenia o około 1-2 minuty ; )
Smacznego!
Czy wiecie, że szereg restauracji zatrudnia profesjonalnych doradców, którzy podróżują po całym świecie w celu określenia nowych tendencji żywnościowych? To musi być niezwykle interesująca i smakowita praca : )
A Wy podążacie za jedzeniową modą? Jakie są Wasze ulubione Trendy Food 2016 ? : )
*Wpis powstał przy współpracy z Alma