Trendy Food

Słowo trendy zazwyczaj kojarzy nam się z modą lub szeroko rozumianą sztuką. Na każdym kroku otaczają nas informacje co w tym sezonie powinno znaleźć się w naszych szafach lub co zdecydowanie jest już passé. Zastanawialiście się kiedyś jak to zjawisko przekłada się na polu odżywiania i czy istnieje coś takiego jak Trendy Food?

Moim zdaniem w ostatnim czasie do Trendy Food zdecydowanie możemy zaliczyć całą zdrową żywność. Być może wiąże się to z dużą świadomością jak prawidłowa i racjonalna „dieta” ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Na pewno nie raz słyszeliście również szereg teorii dotyczących skuteczności diet bezglutenowych, wegańskich, czy np. wykluczających nabiał. Coraz większa liczba kampanii społecznych promujących zdrowe odżywianie pokazuje, że obok tego tematu nie da się przejść obojętnie i chętniej sięgamy po ekologiczne, bio składniki. Produkty takie jak: cukier lub syrop z agawy, erytrol, ksylitol, olej kokosowy czy mąka konopna są już znane większości z nas, a jeszcze kilka lat temu zapewne słyszała o nich tylko garstka. Także niektóre zapomniane produkty jak ciecierzyca, soczewica, jarmuż, czy kasze np. bulgur, jaglana dostały nową szansę. Kiedy byłam dzieckiem owsianka była dla mnie synonimem czegoś niejadalnego i na samą myśl przechodziły mnie ciarki ; ) Obecnie płatki owsiane są podstawą w mojej kuchni i wiem już, że owsianka także może być pyszna, a wykorzystanie płatków owsianych zdecydowanie na niej się nie kończy.

Dzięki Trendy Food niewątpliwie poznajemy nowe odsłony smakowe, często bazując na bardzo prostych składnikach, a kulinarna kreatywność potrafi naprawdę zaskoczyć. Na pewno słyszeliście o pizzy a nawet lodach z kalafiora, czy energetycznych kulkach z kaszy jaglanej lub daktyli? Do łask powróciły również koktajle (zwłaszcza te zielone lub tzw. smoothie bowl : ), są one szczególnie cenione przez rodziców, którzy umiejętnie „przemycają” w nich dawkę zdrowia dla swoich pociech.

Dużym plusem jest to, że dzięki swojej popularności i rosnącemu popytowi Trendy Food jest coraz bardziej osiągalne dla każdego z nas. Nie uważam, że należy ślepo podążać za modą, ale na pewno warto wykorzystać tak dostępną wiedzę i poznawać cenione w innych miejscach świata odkrycia. Dzięki temu nieustannie poszerzamy nasze horyzonty i możemy poznać lokalne potrawy również z odległych zakątków. Na przeciw naszym oczekiwaniom wychodzi Alma z kampanią #almatrendyfood. W czasie najbliższych dwóch tygodni pod znakiem Trendy Food mamy okazję poznać ciekawe i oryginalne produkty o niezwykłych właściwościach, które są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, co nie zawsze idzie w parze : ) Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą na Alma24.pl : )

Moimi ulubieńcami w tym gronie są zdecydowanie pasta sezamowa tahini (składniki: 100% ziarna sezamu! ), ciecierzyca BIO oraz jarmuż. Nie mogłam się oprzeć, żeby od razu nie wykorzystać ich do przygotowania humusu oraz zdrowych chipsów ; )

Składniki na paprykowy humus:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • sok  z 1/2 małej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • 2 małe czerwone papryki lub 1 duża
  • sól, pieprz

Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grube paski, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż będzie miękka i skórka zacznie brązowieć. Ciecierzycę zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę. Dodać upieczoną paprykę i ponownie zmiksować (jeśli chcecie uzyskać humus klasyczny pominąć dodatek papryki).

Smacznego!

Składniki na jarmużowe chipsy:

  • 250 g świeżego jarmużu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, słodka lub ostra papryka

Jarmuż umyć, osuszyć. Usunąć twardą łodygę, liście podzielić na mniejsze kawałki. Dodać olej i przyprawy i dokładnie wymieszać, tak aby każdy liść był dokładnie pokryty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (chipsy nie mogą na siebie nachodzić) i piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez około 7 minut do czasu aż będą chrupiące. W razie potrzeby zwiększyć czas pieczenia o około 1-2 minuty ; )

Smacznego!


alma-trendy-food


Jak-zrobic-humus


chipsy-z-jarmuzu


chipsy-z-jarmuzu-przepis


humus-paprykowy

Czy wiecie, że szereg restauracji zatrudnia profesjonalnych doradców, którzy podróżują po całym świecie w celu określenia nowych tendencji żywnościowych? To musi być niezwykle interesująca i smakowita praca : )
A Wy podążacie za jedzeniową modą? Jakie są Wasze ulubione Trendy Food 2016 ? : )


foodtrendy

*Wpis powstał przy współpracy z Alma

Komentarzy: 48

  1. Ania
    23 czerwca 2016 / 13:23

    O tak teraz jest zdecydowanie szał na zdrową żywność i bardzo dobrze, w końcu nasz żołądek to nie śmietnik 🙂 Dla mnie rządzą kasze 🙂

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:22

      Dokładnie, w końcu „nie powinniśmy jeść, tylko się odżywiać” 😉

  2. Ewa
    23 czerwca 2016 / 13:34

    Marta uwielbiam Cię czytać! pisz więcej, bo masz taką lekkość pióra, super 🙂 Koktajlowe miski to jest to od wielu tygodni moje ulubione śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:22

      Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło, zwłaszcza, że sama zdecydowanie bym tak o sobie nie powiedziała 🙂

  3. I.
    23 czerwca 2016 / 14:22

    Chyba jestem nie na czasie, bo o mące konopnej nie słyszałam 🙂 będzie okazja żeby się zapoznać 🙂

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:23

      Super, że mogłam wnieść jakiś powiew świeżości 🙂

  4. Kinia
    23 czerwca 2016 / 14:58

    Humussssss moje smaki i jeszcze ta pieczona papryka 🙂

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:23

      Pieczona papryka zawsze na tak 🙂

  5. Majka
    23 czerwca 2016 / 15:36

    Bardzo podoba mi się Twój światopogląd 🙂 Zdrowo, smacznie i z przymrużeniem oka 😉

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:25

      Dziękuję 🙂 wszystko jak zawsze kręci się wokół jedzenia 😉

  6. Milena
    23 czerwca 2016 / 21:25

    A wiesz, że mam podobnie? chociaż ja wręcz ganiam za nowinkami, uwielbiam szukać nowości 😉

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:27

      Mi też często coś w oko wpadnie 🙂 do tego namiętnie kupuję książki kucharskie i inspiracje nigdy nie ustają 🙂

  7. Ryba
    23 czerwca 2016 / 21:52

    Dla mnie moda też nie jest wyznacznikiem, choć nie ukrywam, że jakość ma znaczenie, a sprawdzone produkty zawsze przekładają się na końcowy efekt 🙂

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:28

      Jakość to podstawa, nie da się tego obejść 🙂

  8. Dusia
    23 czerwca 2016 / 22:02

    Przekąski idealne zwłaszcza, że Euro w toku i kibicowanie ma swoje prawa 😉

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2016 / 23:28

      No tak! nie ma to jak pochrupać przed telewizorem 🙂

      • Dusia
        27 czerwca 2016 / 21:08

        Uprzejmie donoszę pycha!!!!

        • Marta
          Autor
          27 czerwca 2016 / 21:31

          Takie donosy lubię 😀

  9. Natalia
    24 czerwca 2016 / 0:25

    Pysznie to wszystko wygląda, jakby mi ktoś tak zrobił to chętnie, ale czasu brakuje 🙁

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2016 / 0:23

      Brak czasu to najgorszy wróg, ale te przekąski przygotujesz błyskawicznie 🙂

  10. I.
    24 czerwca 2016 / 21:43

    Humus przepyszny! cieszę się, że w końcu się zabrałam, jutro będą jarmużowe chipsy na meczyk 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2016 / 0:23

      Bardzo mi miło :))

  11. Maggie
    24 czerwca 2016 / 23:52

    Mniam <3 dla mnie trendy food to obecnie sezonowe owoce i warzywa kocham lato 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2016 / 0:24

      Oj tak, sezonowe pyszności są super i żałuję, że lato trwa tak krótko 🙁

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2016 / 0:03

      Oj tak, uwielbiamy go 🙂 mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  12. Basia
    26 czerwca 2016 / 17:04

    Same pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2016 / 0:04

      🙂

  13. Mila
    26 czerwca 2016 / 21:13

    Humus i pieczona papryka idealne połączenie! następnym razem próbuję jeszcze z pieczonymi pomidorami i będzie mój idealny :)))

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2016 / 0:05

      Ooo super pomysł <3

  14. panienka Mi
    27 czerwca 2016 / 19:18

    Boski jest ten paprykowy humusik <3

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2016 / 21:30

      Super, że posmakowało 🙂

  15. M.
    27 czerwca 2016 / 22:02

    Proszę o więcej takich wpisów 🙂 Pozdrawiam, M.

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2016 / 22:29

      Będą na pewno 😀 Pozdrawiam 🙂

  16. Kaja
    28 czerwca 2016 / 21:02

    Jarmużowe chipsy poezja 🙂

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2016 / 22:31

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  17. 1 lipca 2016 / 18:48

    W końcu ludzie widzą, że trend zdrowego odżywania to nie dania bez smaku składające się z samych roślin. Przeraża mnie jednak jedna rzecz, że żeby jeść zdrowo trzeba mieć coraz zasobniejszy portfel.

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2016 / 22:40

      Dokładnie, zdrowo nie znaczy nudno 🙂 W związku z „modą” na zdrową żywność produkty są bardziej dostępne i byłoby super gdyby ceny ciągle się zmniejszały 🙂 Zawsze lepiej zainwestować w prawidłowe odżywianie niż późniejsze naprawianie zdrowia lekami i suplementami 😉

  18. Roślinożerca
    4 lipca 2016 / 13:13

    Coraz większa świadomość Polaków to powód do dumy 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2016 / 22:40

      🙂

  19. K.
    5 lipca 2016 / 21:49

    Marto a humus z burakami będzie ok? zostało mi trochę upieczonych…

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2016 / 22:59

      Pewnie, że tak! 🙂

  20. wege
    7 lipca 2016 / 14:04

    Jesteś weganką?

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2016 / 0:05

      Nie 🙂

  21. Magda
    18 lipca 2016 / 8:59

    Chipsy z jarmużu są boskie, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2016 / 23:48

      Super, że posmakowały 🙂

  22. Daga
    31 marca 2017 / 9:38

    Czipsy są świetne humus zresztą też pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:33

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 18 =