Rewelacyjny sernik z malinami na chrupiącym spodzie z dużą ilością kakaowej kruszonki na pewno podbije Wasze serca. To nasz obowiązkowy wypiek na wszelkie uroczystości i nie znam osoby, której by nie zasmakował. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!
Ciasto kakaowe (tortownica o średnicy 26 cm):
- 150 g roztopionego masła
- 260 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 125 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Podzielić na dwie części. Pierwszą część odłożyć na kruszonkę, drugą przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 750 g zmielonego twarogu półtłustego
- 4 jajka (wielkość L)
- 330 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g cukru
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 350 g malin
Twaróg przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Przelać na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie docisnąć i całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut, a następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po tym czasie przełożyć sernik do lodówki i chłodzić przez całą noc. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego !
Cały proces przygotowania możecie zobaczyć na poniższym filmie, zapraszam do subskrybowania 🙂
Więcej inspiracji –> przepis na sernik
Instagram – martagotuje