Tradycyjny sernik z malinami

Rewelacyjny sernik z malinami na chrupiącym spodzie z dużą ilością kakaowej kruszonki na pewno podbije Wasze serca. To nasz obowiązkowy wypiek na wszelkie uroczystości i nie znam osoby, której by nie zasmakował. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

tradycyjny sernik z malinami

Ciasto kakaowe (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 150 g roztopionego masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 125 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Podzielić na dwie części. Pierwszą część odłożyć na kruszonkę, drugą przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C (góra-dół).

Masa serowa:

  • 750 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 330 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 350 g malin

Twaróg przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Przelać na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie docisnąć i całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut, a następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po tym czasie przełożyć sernik do lodówki i chłodzić przez całą noc. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego ! 

Cały proces przygotowania możecie zobaczyć na poniższym filmie, zapraszam do subskrybowania 🙂

Więcej inspiracji –> przepis na sernik

Instagram – martagotuje

Komentarzy: 18

  1. Aga
    26 kwietnia 2023 / 9:52

    Wygląda przepysznie a znając Twoje serniki to będzie sztos 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:08

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Iwona
    26 kwietnia 2023 / 11:42

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:08

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Milka77
    26 kwietnia 2023 / 16:49

    Bardzo apetycznie wygląda.

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:09

      Dziękuję i polecam bardzooo! 🙂

  4. Basia
    26 kwietnia 2023 / 22:10

    Czy śmietana kremowka ma byc ubita na sztywno czy normalnie zmieszać z serem i pozostalymi skladnikami?

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:11

      Normalnie zmieszać taką płynną 🙂

  5. magda
    26 kwietnia 2023 / 23:17

    Fajny przepis

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:11

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. Maja
    27 kwietnia 2023 / 13:34

    Zrobiłam i pyszny jest ten sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:13

      Bardzo się cieszę, to jeden z moich ulubionych 🙂

  7. Tinka
    28 kwietnia 2023 / 20:39

    Sernik pyszny to już trzeci z tej strony i na dobre odczarowałam mój lęk do serników

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:14

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. ĎankaÓ
    18 maja 2023 / 23:28

    Czy mrożone maliny sprawdzą się w tym przepisie?

    • Marta
      Autor
      22 maja 2023 / 17:20

      Tak, używam mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem 🙂

  9. Sylwia
    12 kwietnia 2024 / 12:03

    Sernik wygląda pięknie, czy można użyć gotowy sernik z wiaderka? Mam wolny z Wielunia do użycia i chętnie wypróbuję ten przepis <3

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2024 / 16:10

      Dziękuję 🙂 Z Wielunia będzie idealny, jest super zwarty, więc śmiało można użyć w tym serniku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 23 =