Site icon marta-gotuje.pl

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

Czas odświeżyć przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami : ) Od dziecka było to najbardziej wyczekiwane przeze mnie ciasto na każdej rodzinnej imprezie. Kruche ciasto, delikatna masa serowa, brzoskwinie, lekka pianka i kruszonka. Przepis, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Polecam!!!

Składniki na kruche ciasto (25×40 cm lub delikatnie mniejsza):

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć folią spożywczą i przełożyć na 2 godz. do zamrażarki (można też dłużej- nawet całą noc lub krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie docisnąć palcami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 15 minut. Przestudzić.

Składniki na masę serową:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Porcjami dodawać twaróg, dalej ucierając. Na koniec wmieszać budyń (sam proszek), zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę serową przelać na podpieczony spód.

Dodatkowo:

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony – niewyczuwalny.

Brzoskwinie równomiernie rozłożyć na masę serową, całość przykryć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się od góry za mocno rumienić przykryć je folią aluminiową. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram

Exit mobile version