Czas odświeżyć przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami : ) Od dziecka było to najbardziej wyczekiwane przeze mnie ciasto na każdej rodzinnej imprezie. Kruche ciasto, delikatna masa serowa, brzoskwinie, lekka pianka i kruszonka. Przepis, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (25×40 cm lub delikatnie mniejsza):
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć folią spożywczą i przełożyć na 2 godz. do zamrażarki (można też dłużej- nawet całą noc lub krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie docisnąć palcami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 15 minut. Przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego (opcjonalnie z wiaderka, dobrej jakości)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (wielkość L)
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Porcjami dodawać twaróg, dalej ucierając. Na koniec wmieszać budyń (sam proszek), zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę serową przelać na podpieczony spód.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 5 białek
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony – niewyczuwalny.
Brzoskwinie równomiernie rozłożyć na masę serową, całość przykryć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się od góry za mocno rumienić przykryć je folią aluminiową. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram