Site icon marta-gotuje.pl

Tradycyjny keks – przepis

Tradycyjny keks z bakaliami to proste ciasto, które super sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie. Miękki i aromatyczny, długo zachowuje świeżość. Polecam!!

Składniki (keksówka o długości 28 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, stale miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na niskich obrotach. Bakalie wymieszać z łyżką mąki, połączyć z masą. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wyjąć i studzić „na kratce”.

Dekoracja:

Cukier puder wymieszać z wodą, udekorować wierzch ciasta, posypać bakaliami.

Smacznego!

Przepis – „Pieczenie ciast i ciasteczek” I. Głowacka.

Zapraszam również na mój Instagram oraz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Exit mobile version