Site icon marta-gotuje.pl

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

Idealna szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, aromatyczne z dużą ilością jabłek. Idealne do jesiennej kawy. Szarlotka na kruchym cieście świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam!!!

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis

Składniki (blacha 23x33cm):

Jak zrobić szarlotkę

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odstawić na czas wyrabiania ciasta. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym na kawałki masłem, żółtkami, śmietaną i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, pierwszą z nich rozwałkować i wylepić do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mąką ziemniaczaną. Dodać starte jabłka, odciśnięte z soku, wyrównać i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez 60 min. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

.
Szarlotka przepis
Szarlotka tradycyjny przepis

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy z jabłkami.

Exit mobile version