Idealna szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, aromatyczne z dużą ilością jabłek. Idealne do jesiennej kawy. Szarlotka na kruchym cieście świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam!!!
Szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis
Składniki (blacha 23x33cm):
- 2 kg jabłek
- 5 g cynamonu
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 3 żółtka
- 10 g smalcu
- 145 g kwaśnej śmietany 18%
- 250 g masła
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić szarlotkę
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odstawić na czas wyrabiania ciasta. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym na kawałki masłem, żółtkami, śmietaną i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, pierwszą z nich rozwałkować i wylepić do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mąką ziemniaczaną. Dodać starte jabłka, odciśnięte z soku, wyrównać i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez 60 min. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy z jabłkami.