Idealna szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, aromatyczne z dużą ilością jabłek. Idealne do jesiennej kawy. Szarlotka na kruchym cieście świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam!!!
Szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis
Składniki (blacha 23x33cm):
- 2 kg jabłek
- 5 g cynamonu
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 3 żółtka
- 10 g smalcu
- 145 g kwaśnej śmietany 18%
- 250 g masła
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić szarlotkę
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odstawić na czas wyrabiania ciasta. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym na kawałki masłem, żółtkami, śmietaną i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, pierwszą z nich rozwałkować i wylepić do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mąką ziemniaczaną. Dodać starte jabłka, odciśnięte z soku, wyrównać i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez 60 min. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy z jabłkami.
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Ciacho wyszło idealnie , nawet synek który jest na nie z domowymi wypiekami powiedział że pyszne 🙂 u mnie bez lodów ale za to rozpusta z bitą śmietaną i sosem czekoladowym!
Dziękuję za przepis na klasyczną szarlotkę! Mam pytanie – czy masz jakieś wskazówki, jak sprawić, aby ciasto kruche było jeszcze bardziej delikatne i chrupiące? Czy istnieją jakieś alternatywy dla tradycyjnych składników, które nadałyby deserowi nowy smak, np. zamiana mąki na pełnoziarnistą lub dodanie orzechów?
Autor
Cieszę się, że się przyda 🙂 Aby ciasto było jeszcze bardziej kruche, można część mąki pszennej zastąpić krupczatką 🙂
Super przepis pozdrawiam 🙂
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Polecam typowa szarlotka bez udziwnień 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂