Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście

Idealna szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, aromatyczne z dużą ilością jabłek. Idealne do jesiennej kawy. Szarlotka na kruchym cieście świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam!!!

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście – tradycyjny przepis

Składniki (blacha 23x33cm):

  • 2 kg jabłek
  • 5 g cynamonu
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 3 żółtka
  • 10 g smalcu
  • 145 g kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 5 g skrobi ziemniaczanej

Jak zrobić szarlotkę

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odstawić na czas wyrabiania ciasta. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, posiekanym na kawałki masłem, żółtkami, śmietaną i smalcem. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, pierwszą z nich rozwałkować i wylepić do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mąką ziemniaczaną. Dodać starte jabłka, odciśnięte z soku, wyrównać i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez 60 min. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

.
Szarlotka przepis
Szarlotka tradycyjny przepis

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy z jabłkami.

Komentarzy: 9

  1. Aga
    28 sierpnia 2024 / 17:36

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2024 / 10:11

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Goska
    1 września 2024 / 12:59

    Ciacho wyszło idealnie , nawet synek który jest na nie z domowymi wypiekami powiedział że pyszne 🙂 u mnie bez lodów ale za to rozpusta z bitą śmietaną i sosem czekoladowym!

  3. Metlka
    5 września 2024 / 19:26

    Dziękuję za przepis na klasyczną szarlotkę! Mam pytanie – czy masz jakieś wskazówki, jak sprawić, aby ciasto kruche było jeszcze bardziej delikatne i chrupiące? Czy istnieją jakieś alternatywy dla tradycyjnych składników, które nadałyby deserowi nowy smak, np. zamiana mąki na pełnoziarnistą lub dodanie orzechów?

    • Marta
      Autor
      5 września 2024 / 19:31

      Cieszę się, że się przyda 🙂 Aby ciasto było jeszcze bardziej kruche, można część mąki pszennej zastąpić krupczatką 🙂

  4. Natalia
    6 września 2024 / 11:28

    Super przepis pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 września 2024 / 10:36

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  5. Nina
    14 września 2024 / 18:31

    Polecam typowa szarlotka bez udziwnień 🙂

    • Marta
      Autor
      15 września 2024 / 17:21

      Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 30 =