Tosty tego typu są pyszną i niebanalną przekąską. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w domu, więc do dzieła! ; ) Są do tego stopnia „zwyczajne”, że pewnie każdy z Was je zna i dlatego nie przyszło mi do głowy by umieszczać je na blogu… Ostatnio jednak koleżanka była tak zachwycona, że udało mi się zrobić tak pyszne tosty francuskie (ja nawet nie wiedziałam, że mają taką nazwę ; ), iż postanowiłam opublikować ten przepis.
Polecam zwłaszcza, gdy macie w domu nie do końca świeży chleb i nie wiecie co z nim zrobić, a przecież jedzenia się nie marnuje!
Najbardziej smakują nam w wersji bez niczego lub z pomidorami, lecz możecie obłożyć czym tylko lubicie!
Składniki:
- 6-7 kromek chleba
- 2-3 jajka
- sól, pieprz
Jajko rozbełtać na talerzu, doprawić solą i pieprzem. Kawałki chleba maczać (obficie : ) w jajku i kłaść na rozgrzanej patelni. (Ponieważ do mojej patelni wszystko przywiera dodałam trochę oleju…). Dekorować ulubionymi dodatkami.