Tosty bez chleba brzmią dość niewiarygodnie, ale możecie je przygotować w kilka chwil, aby się przekonać, że nie tylko się udają, ale jeszcze świetnie smakują : ) Standardowe nadzienie z żółtego sera zastąpiłam tuńczykiem i warzywami, dzięki czemu śniadanie nie tylko jest pożywne, ale również zdrowe : ) Polecam!
Składniki (2 tosty):
- 3 płaskie łyżki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owianych)
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała czerwona cebula
- 2-3 suszone pomidory
- sól, pieprz, oregano
Tuńczyka przepłukać i odsączyć z zalewy. Cebulę i suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do ryby wraz z jajkiem, przyprawami i mąką owsianą. Całość wymieszać (nie będzie wyglądać zbyt zachęcająco ; ) Masę nakładać do rozgrzanego opiekacza lub grilla elektrycznego i opiekać ok. 5 minut. Podawać np. z awokado i warzywami.
Smacznego!