Tortille to najszybszy sposób na pyszny i urozmaicony posiłek. W lżejszej odsłonie świetnie sprawdzą się w formie śniadania, czy kolacji, bardziej złożone i pożywne zastąpią nawet obiad. To również super przekąska na imprezę, czy spotkanie ze znajomymi. Wariacji może być wiele w zależności od naszych upodobań i zasobów lodówki : ) Poniżej przedstawiam kilka naszych ulubionych: ) Polecam!!!
Tortille z tuńczykiem
Składniki:
- tortilla
- tuńczyk w sosie własnym
- awokado
- jajko
- ser mozzarella
- sos: 1 łyżeczka majonezu + 1 łyżeczka ketchupu
Tortillę posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem. Naciąć do połowy. Na 1/4 placka nałożyć tuńczyka, na kolejną część pokrojone w plastry lub rozgniecione awokado, dalej usmażone na patelni jajko i na ostatnią część starty ser. Złożyć tortillę nakładając jeden trójkącik na kolejny i smażyć na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) do zarumienienia z obu stron.
Smacznego!
Tortille hawajskie
Składniki:
- tortilla
- ananas
- szynka
- kukurysza
- ser mozzarella
- sos: 1 łyżeczka majonezu + 1 łyżeczka ketchupu
Tortillę posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem. Naciąć do połowy. Na 1/4 placka nałożyć kawałki ananasa, na kolejną część kukurydzę, dalej plasterki szynki i na ostatnią część starty ser. Złożyć tortillę nakładając jeden trójkącik na kolejny i smażyć na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) do zarumienienia z obu stron.
Smacznego!
Tortille z jajkiem
Składniki:
- tortilla
- pomidor
- jajko
- ser mozzarella
- sos: 1 łyżeczka majonezu + 1 łyżeczka ketchupu
Tortillę posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem. Naciąć do połowy. Na 1/4 placka nałożyć plastry pomidora, na kolejną część usmażone na patelni jajko i na ostatnią część starty ser. Złożyć tortillę nakładając jeden trójkącik na kolejny i smażyć na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) do zarumienienia z obu stron.
Smacznego!
*Wolną część można zagospodarować dodając np. plastry ogórka lub sera feta
Tortille ze szpinakiem
Składniki:
- tortilla
- szpinak
- szynka
- ser mozzarella
- sos: 1 łyżeczka majonezu + 1 łyżeczka ketchupu
Tortillę posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem. Naciąć do połowy. Na 1/4 placka nałożyć tuńczyka, na kolejną część pokrojone w plastry lub rozgniecione awokado, dalej usmażone na patelni jajko i na ostatnią część starty ser. Złożyć tortillę nakładając jeden trójkącik na kolejny i smażyć na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) do zarumienienia z obu stron.
Smacznego!
*Wolną część można zagospodarować dodając np. jajko sadzone. U nas w wersji dla dzieci, nie smarujemy tortilli sosem.
Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie