Site icon marta-gotuje.pl

Tort z owocami w galaretce

Tort z owocami w przezroczystej galaretce i ganache z białej czekolady zawsze robi piorunujące wrażenie! Wbrew pozorom to tort stworzony dla osób, które nie przepadają za dekorowaniem tortów (i nie są w tym wprawione podobnie jak ja : ) ) Nie ma potrzeby przejmować się idealnie gładkim tynkowaniem i innymi szczegółami, bo owoce pięknie przykryją drobne niedoskonałości. Dodatek owoców w galaretce dodaje również orzeźwienia i lekkości, dzięki czemu całość nie jest słodka i ciężka. Jelly Fruit Cake to prawdziwy hit zagranicznych blogów i bardzo się cieszę, że pomysł ten, dotarł również do nas. Polecam!!!

Torcik z owocami w przezroczystej galaretce

Tort owocowy z galaretką film z przygotowania

.

Tort owocowy w galaretce – wskazówki

Tort z owocami w galaretce – Jelly Fruit Cake

Składniki na tort o średnicy 20-21 cm

Biszkopt (średnica 17 cm):

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodać przesiane mąki, delikatnie mieszając. Przelać do formy lub rantu o średnicy 17 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 165° C (góra-dół) i piec ok. 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę z ciastem rzucić na blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza z ciasta, dzięki czemu biszkopt nie opadnie. Wystudzić i pokroić na 3 blaty.

Nasączenie:

Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.

Żelka truskawkowa:

Truskawki z wodą podgrzać, zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać galaretkę, dokładnie wymieszać, przestudzić. Rant o średnicy 15 cm wyłożyć na talerz, w środku ułożyć folię spożywczą, dokładnie przyciskając do rantu, aby masa nie wyciekła. Przelać 3/4 masy truskawkowej i schłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje. Resztę truskawkowej masy odłożyć do późniejszego wykorzystania.

Krem truskawkowy i oreo:

Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę. Podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać odłożoną masę truskawkową, wymieszać. (Jeśli masa zastygnie, delikatnie ją ogrzać przed dodaniem do kremu śmietankowego, aby miała płynną postać). Do drugiej części dodać pokruszone/zmiksowane ciasteczka oreo, wymieszać.

Jak zrobić tort z owocami w przezroczystej galaretce krok po kroku

Rant ustawić na średnicę 17 cm. Do środka włożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć wodą z cytryną. Wyłożyć połowę truskawkowego kremu, truskawkową żelkę i pozostały krem truskawkowy. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, wyłożyć krem oreo. Wyłożyć ostatni blat, nasączyć. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.

Ganache z białej czekolady:

Białą czekoladę roztopić na parze (w kąpieli wodnej). Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Wymieszać na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Cienką warstwą kremu posmarować schłodzony tort, aby „skleić” okruszki, ciasta. Przełożyć do lodówki do czasu, aż krem zgęstnieje. Nałożyć drugą warstwę, wyrównać i ponownie schłodzić w lodówce. Część kremu odłożyć do przyklejenia owoców.

Dekoracja:

Galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Część galaretki odlać do innej miski, aby szybciej wystygła i tężała. Owoce umyć, dokładnie osuszyć. Pomarańczę pokroić w plastry lub półplastry, winogrona i truskawki na połówki. Schłodzony tort przełożyć na podkład wyłożony podwójną warstwą folii spożywczej. Przykleić owoce. Rant wyłożyć folią rantową, ustawić wielkość średnicy, tak aby rant nie dotykał tortu i było miejsce na zalanie owoców galaretką – u mnie 20 cm. Folię spożywczą leżącą na podkładzie pod tortem założyć na wierzch rantu, aby galaretka nie miała możliwości wylać się od spodu. Lekko tężejącą galaretkę wlać do rantu na wysokość kilku cm, schłodzić w lodówce. Kiedy pierwsza warstwa galaretki stężeje, tort polać pozostałą galaretką i całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kiedy galaretka zastygnie, tort unieść i zdjąć folię oraz rant (tort jest bardzo stabilny).

Smacznego!

Tort z owocami w przezroczystej galaretce
Tort z owocami w galaretce
Tort w przezroczystej galaretce z owocami
Torcik z owocami w galaretce

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na torty. Przepis – źródło.

Exit mobile version