Tort z owocami w galaretce

Tort z owocami w przezroczystej galaretce i ganache z białej czekolady zawsze robi piorunujące wrażenie! Wbrew pozorom to tort stworzony dla osób, które nie przepadają za dekorowaniem tortów (i nie są w tym wprawione podobnie jak ja : ) ) Nie ma potrzeby przejmować się idealnie gładkim tynkowaniem i innymi szczegółami, bo owoce pięknie przykryją drobne niedoskonałości. Dodatek owoców w galaretce dodaje również orzeźwienia i lekkości, dzięki czemu całość nie jest słodka i ciężka. Jelly Fruit Cake to prawdziwy hit zagranicznych blogów i bardzo się cieszę, że pomysł ten, dotarł również do nas. Polecam!!!

Torcik z owocami w przezroczystej galaretce

Tort owocowy z galaretką film z przygotowania

.

Tort owocowy w galaretce – wskazówki

  • Do przygotowania tortu potrzebny będzie rant lub tortownice o średnicach 15, 17, 20 cm.
  • Dla ułatwienia pracy i zachowania równej powierzchni galaretki dobrze zaopatrzyć się w folię rantową
  • Owoce przed ułożeniem na torcie muszą być dokładnie umyte i osuszone. Całość jest jadalna poza skórką z pomarańczy i szypułkami od truskawek.
  • Tort jest bardzo stabilny i kroi się bez problemu, od razu po wyjęciu z lodówki.

Tort z owocami w galaretce – Jelly Fruit Cake

Składniki na tort o średnicy 20-21 cm

Biszkopt (średnica 17 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 120 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodać przesiane mąki, delikatnie mieszając. Przelać do formy lub rantu o średnicy 17 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 165° C (góra-dół) i piec ok. 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę z ciastem rzucić na blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza z ciasta, dzięki czemu biszkopt nie opadnie. Wystudzić i pokroić na 3 blaty.

Nasączenie:

  • 50 ml wody
  • sok z połowy cytryny

Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.

Żelka truskawkowa:

  • 200g truskawek + 85 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa

Truskawki z wodą podgrzać, zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać galaretkę, dokładnie wymieszać, przestudzić. Rant o średnicy 15 cm wyłożyć na talerz, w środku ułożyć folię spożywczą, dokładnie przyciskając do rantu, aby masa nie wyciekła. Przelać 3/4 masy truskawkowej i schłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje. Resztę truskawkowej masy odłożyć do późniejszego wykorzystania.

Krem truskawkowy i oreo:

  • 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej)
  • 44 g ciasteczek oreo (1 małe opakowanie)

Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę. Podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać odłożoną masę truskawkową, wymieszać. (Jeśli masa zastygnie, delikatnie ją ogrzać przed dodaniem do kremu śmietankowego, aby miała płynną postać). Do drugiej części dodać pokruszone/zmiksowane ciasteczka oreo, wymieszać.

Jak zrobić tort z owocami w przezroczystej galaretce krok po kroku

Rant ustawić na średnicę 17 cm. Do środka włożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć wodą z cytryną. Wyłożyć połowę truskawkowego kremu, truskawkową żelkę i pozostały krem truskawkowy. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, wyłożyć krem oreo. Wyłożyć ostatni blat, nasączyć. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.

Ganache z białej czekolady:

  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 200 g białej czekolady

Białą czekoladę roztopić na parze (w kąpieli wodnej). Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Wymieszać na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Cienką warstwą kremu posmarować schłodzony tort, aby „skleić” okruszki, ciasta. Przełożyć do lodówki do czasu, aż krem zgęstnieje. Nałożyć drugą warstwę, wyrównać i ponownie schłodzić w lodówce. Część kremu odłożyć do przyklejenia owoców.

Dekoracja:

  • 4 opakowania przezroczystych galaretek
  • 1300 ml wrzątku
  • pomarańcza
  • winogrona
  • mailiny
  • truskawki
  • borówki

Galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Część galaretki odlać do innej miski, aby szybciej wystygła i tężała. Owoce umyć, dokładnie osuszyć. Pomarańczę pokroić w plastry lub półplastry, winogrona i truskawki na połówki. Schłodzony tort przełożyć na podkład wyłożony podwójną warstwą folii spożywczej. Przykleić owoce. Rant wyłożyć folią rantową, ustawić wielkość średnicy, tak aby rant nie dotykał tortu i było miejsce na zalanie owoców galaretką – u mnie 20 cm. Folię spożywczą leżącą na podkładzie pod tortem założyć na wierzch rantu, aby galaretka nie miała możliwości wylać się od spodu. Lekko tężejącą galaretkę wlać do rantu na wysokość kilku cm, schłodzić w lodówce. Kiedy pierwsza warstwa galaretki stężeje, tort polać pozostałą galaretką i całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kiedy galaretka zastygnie, tort unieść i zdjąć folię oraz rant (tort jest bardzo stabilny).

Smacznego!

Tort z owocami w przezroczystej galaretce
Tort z owocami w galaretce
Tort w przezroczystej galaretce z owocami
Torcik z owocami w galaretce

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na torty. Przepis – źródło.

Komentarzy: 22

  1. Aga
    5 lipca 2024 / 12:01

    O wow! cudowny tort! 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2024 / 11:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Isia
    5 lipca 2024 / 14:05

    Piękny i na pewno pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2024 / 11:44

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Iwona
    5 lipca 2024 / 20:58

    Wspaniały, mam w rodzinie urodziny latem na pewno spróbuję go wykonać 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2024 / 11:44

      Super, pozdrawiam 🙂

  4. Monika
    5 lipca 2024 / 22:59

    Super torcik 😊

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2024 / 11:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Majka
    6 lipca 2024 / 14:05

    Arcydzieło ❤️ Znajdzie się okazja, aby go wykonać 🥰

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2024 / 11:45

      Bardzo dziękuję i polecam, warto 🙂

  6. Danuta
    7 lipca 2024 / 21:16

    Wspaniały tort!

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2024 / 11:45

      Dziękuję 🙂

  7. 19 lipca 2024 / 1:53

    Wygląda to niesamowicie. Jestem na bieżąco z wieloma blogami kulinarnymi, ale takiego tortu jeszcze nie widziałem. Super, że przygotowujesz też film na YouTube – bardzo podobają mi się Twoje produkcje ;).

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2024 / 16:40

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂

  8. Julka
    22 lipca 2024 / 12:49

    Wygląda pięknie! na ile porcji wychodzi taki tort? 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2024 / 16:45

      U mnie było 15 porcji po ok. 4 cm licząc kawałek tortu od zewnętrznej części 🙂 Tort jest dość wysoki, więc można również kroić węższe porcje ok. 3 cm, wtedy wyjdzie nam 20 porcji 🙂

  9. Hania
    24 lipca 2024 / 15:38

    Wspaniały tort! Jestem zupełnym laikiem i porwałam się trochę z motyką na słońce ale efekt był cudowny. Nie mam takiej foli ale ogrzałam trochę rant suszarka i udało się wyjąć bez problemu. Dziękuję za film instruktażowy był dużą pomocą 😊

    • Marta
      Autor
      27 lipca 2024 / 16:17

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  10. Iwona
    4 sierpnia 2024 / 13:32

    Bardzo dziękuję za ten przepis moja córka była zachwycona a goście nie mogli uwierzyć, że sama zrobiłam to cudo. Tort jest niestety czasochłonny, ale warto pyszniutki i rewelacyjnie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2024 / 20:04

      Super, bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  11. M Sz
    5 sierpnia 2024 / 23:01

    Tort wygląda wspaniale, wypróbuję go na urodziny męża 😊
    A czym mogę zastąpić folię rantową? Czy zwykła folia aluminiową może być?

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2024 / 17:24

      Dziękuję 🙂 Folia aluminiowa niestety się tutaj nie sprawdzi, jedna z czytelniczek zrobiła tort z sukcesem bez foli rantowej i przy odpinaniu rantu delikatnie ogrzała go suszarką, ale sama nie próbowałam w takiej wersji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 5 =