Tort Szwarcwaldzki

tortszwarcwaldzki

Tort znany też jako tort Czarny las to moja kolejna propozycja na Walentynki ; ) To mój drugi tort, który udało mi się upiec i pomimo obaw wyszedł super! Jest to przepis trochę zmodyfikowany głównie dlatego, że alkohol zastąpiłam sokiem ; ) Tort jest lekki, elegancki i naprawdę łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło wymieszać mikserem z roztopioną w kąpieli wodnej, lekko ciepłą czekoladą. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Białka ubić na sztywną pianę razem z solą i delikatnie wmieszać do gęstej czekoladowej masy.
1/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem tortownicy (użyłam tej o średnicy 20 cm.) Piec w temp. 170 C ok. 12-15 min. do suchego patyczka. Podobnie postąpić z resztą ciasta uzyskując 3 blaty.

Składniki na masę wiśniową:

  • 200 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
  • 2 łyżki cukru (pominęłam)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 700 g wiśni (świeżych, zamrożonych, z kompotu…)
Wszystkie składniki oprócz wiśni dobrze wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia (jak kisiel). Na końcu dodać wiśnie i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Składniki na kremówkę:

  • 800 ml kremówki (30%) (mi jeszcze trochę zostało)
  • cukier puder
  • 4 fix-y do śmietany

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i fix do śmietany. Możemy chłodzić w lodówce.

Wykonanie tortu:

  • ok. 50 ml soku lub kompotu z wiśni do nasączenia blatów
  • kilka wiśni do dekoracji
  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Pierwszy blat ciasta nasączamy sokiem (od tej strony, która była wyłożona na papierze do pieczenia), nakładamy połowę masy wiśniowej, dalej 1/4 bitej śmietany, z kolejnym blatem postępujemy tak samo i przykrywamy ostatnim blatem na który nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy wg. uznania.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego : )

Komentarzy: 4

  1. A.
    14 lutego 2010 / 22:45

    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Piekny tprcik! Mie przepadam, ale ten bym zjadła!!! Zamawiam na urodziny!!!!!!!!!

  2. 1 marca 2010 / 23:25

    Czekam na nowe inspiracje:)

  3. Spaslak
    6 marca 2010 / 21:31

    Jak się brat miewa?bo chyba na diecie jest! Hehe;)

  4. Milagros
    22 maja 2011 / 19:52

    Piekny tort.Rozgladam sie za jakims na urodziny meza. Mysle, ze ten ebdzie idealny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 1 =