Tort śmietankowo-jogurtowy z galaretką

Moja córka nie jest wielką miłośniczką tortów, ale zdecydowanie uwielbia galaretkę : ) Ze względu na jej święto postanowiłam, więc przygotować lekki tort śmietankowo-jogurtowy z dużą ilością kolorowych galaretek. Tort jest tak pyszny, że zniknął błyskawicznie i ledwo zdążyłam go sfotografować ; ) Polecam!!!


lekki tort przepis

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodać przesiane mąki oraz wodę miksując na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez około 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, aby biszkopt się wyrównał. Przestudzony wyjąć z tortownicy i pokroić na 3 blaty.

Składniki na piankę śmietankowo-jogurtową:

  • 4 opakowania galaretek (w różnych kolorach)
  • 400 g joguru greckiego
  • 30 g cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej w lodówce)
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (można dodać odrobinę mniej wody, aby była bardziej sztywna). Gotową galaretkę pokroić w kostki i wszystkie kolory wymieszać. Część odłożyć do dekoracji. Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a następnie podgrzać na parze cały czas mieszając, do czasu aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki posłodzonego jogurtu, wymieszać i całość przelać do pozostałego jogurtu. Bardzo dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę aż zacznie delikatnie tężeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do jogurtu i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone galaretki i ponownie delikatnie wymieszać.

Do nasączenia:

  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wodę wymieszać z cytryną i cukrem. Częścią ponczu nasączyć pierwszy biszkoptowy blat, przełożyć 1/2 masy śmietankowo-jogurtowej, przykryć drugim blatem, ponownie skropić ponczem, przełożyć pozostałą 1/2 część masy śmietankowo-jogurtowej i przykryć trzecim blatem. Nasączyć ponczem i całość przełożyć do lodówki na kilka godzin, aby pianka stężała.

Składniki na krem z mascarpone:

  • 250 g mascarpone (schłodzonego w lodówce)
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej w lodówce)
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzone mascarpone, kremówkę utrzeć na puszysty krem, pod koniec dodać cukier puder. (Nie miksować zbyt długo, aby krem się nie zwarzył). Tak przygotowanym kremem udekorować schłodzony tort. Ozdobić odłożonymi galaretkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Tort śmietankowo-jogurtowy przepis

Inspiracja

 

Komentarzy: 23

  1. Ania
    25 kwietnia 2017 / 13:13

    Cudowny <3 Musi być pyszny, już widzę po składnikach. Świetny pomysł na na piankę śmietankowo-jogurtową.

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:23

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Ewelina
    25 kwietnia 2017 / 13:16

    Coś dla mnie <3

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:23

      Polecam, jest pyszny 🙂

  3. Tasha
    25 kwietnia 2017 / 13:28

    Musi być pyszny 😊

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:23

      Zdecydowanie 🙂

  4. Magda
    25 kwietnia 2017 / 14:02

    Wspaniale się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:23

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. 25 kwietnia 2017 / 14:41

    Cudownie kolorowy! Szalenie mi się podoba 🙂
    Jestem pewna, że jubilatka była zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:23

      Bardzo dziękuję 🙂 Jubilatka przeszczęśliwa 🙂

  6. Natalia
    25 kwietnia 2017 / 14:50

    Oj tam oj tam galaretka to od razu dla dzieci… a ja też kocham galaretkę i sobie taki zrobie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:24

      Pewnie, że tak 😀

  7. Majka
    25 kwietnia 2017 / 15:53

    Bardzo bardzo mnie ujął 🙂 Piękny…a urodzinki mojego szkraba lada dzień 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:24

      Będzie okazja wypróbować 🙂

      • Majka
        25 kwietnia 2017 / 21:31

        Dokładnie tak 🙂 Torcik stał się wybrańcem 🙂 Lubimy takie lżejsze wersje. Córeczka też kwietniowa? Wszystkiego naj 🙂

        • Marta
          Autor
          25 kwietnia 2017 / 21:49

          Super 🙂 Dziękujemy 🙂 Córka akurat miała imieniny, ale u nas na każdej imprezie tort być musi… 😉

          • Majka
            25 kwietnia 2017 / 23:59

            🙂 🙂 🙂

  8. Ives
    25 kwietnia 2017 / 21:17

    Cudowny po prostu cudowny 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2017 / 21:24

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Malwina
    27 kwietnia 2017 / 21:53

    Super torcik 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 23:07

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. Majka
    30 kwietnia 2017 / 20:14

    Zrobiłam 🙂 Jest tak pyszny jak wyglada ♥

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:04

      Super 🙂 Mam nadzieję, że Córeczka zadowolona 🙂 najlepsze życzenia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 16 =