Number Cake czyli torcik z kruchego ciasta, jest bardzo prosty do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie. Idealny również dla dzieci, które nie przepadają za klasycznymi, ciężkimi tortami z dużą ilością kremu. Do przygotowania nie potrzebujecie specjalnej formy, cyfry wycinamy korzystając z przygotowanych szablonów (np. takich), wydrukowanych na kartce A4 lub innym formacie, na którym nam zależy : ) Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 250 g zimnego masła masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę migdałową lub zmielone migdały, pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać szybko nożem do czasu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, jajko, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii i szybko zagnieść ciasto (korzystam z z robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i przełożyć do schłodzenia w lodówce przez około 60 minut. Następnie podzielić na 4 równe części. Pierwszą rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość około 4 mm, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Delikatnie przenieść na dużą blachę (od piekarnika). Ostrym nożem lub żyletką wyciąć w cieście wydrukowaną cyfrę. Tak samo przygotować pozostałe blaty kruchego ciasta Każda cyfra musi być wycięta podwójnie. Ponownie schłodzić w lodówce (razem z blachą) przez ok. 60 minut. Ciasto, które zostanie po wycięciu każdej cyfry można wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek np. do ozdoby ciasta lub zamrozić. Przed pieczeniem nakłuć schłodzone ciasto w kilku miejscach widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszyło.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC (termoobieg). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 180ºC i piec przez około 13 – 16 minut lub do zarumienionych brzegów. Wystudzić.
Składniki na krem:
- 900 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej
- 500 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto, a następnie bardzo ostrożnie przykryć kolejnym kruchym blatem. Ponownie wyciskać krem. Dowolnie udekorować (np. owocami, bezikami, makaronikami, kwiatami), najlepiej krótko przed podaniem, aby śmietana nie rozpuściła dekoracji.
Smacznego!
Uwaga: blaty kruche należy przełożyć kremem rano w dniu podania!