Site icon marta-gotuje.pl

Tort Minionek

Lipiec nie bez powodu jest moim ulubionym miesiącem w roku i obfituje u nas w liczne okazje do świętowania : ) Jeśli chodzi o najmłodszych, tort w stylu naked cake niekoniecznie musi ich oczarować, dlatego na ich święto staram się przygotować coś prostego, ale z wybranym bajkowym ulubieńcem : ) Fenomen Minionków nie jest dla mnie do końca zrozumiały, ale dzieci je uwielbiają, więc w tym roku tort Minionek był pozycją obowiązkową : ) Jest bardzo prosty do przygotowania, choć w moim przypadku ozdabianie zawsze jest bardzo czasochłonne, bo nie mam dużej wprawy w tym temacie ; ) Polecam!!!


Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23×33 cm):

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać partiami cukier puder, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, ponownie zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. (Zazwyczaj biszkopt piekę już dzień wcześniej). Zimny biszkopt odwrócić do góry dnem, zdjąć papier do pieczenia. Odkroić niewielkie łuki z góry i dołu tortu, aby uzyskać owalny kształt i przekroić biszkopt na dwa blaty.

Składniki do przełożenia tortu:

Pierwszy blat posmarować dżemem, zachowując odstęp ok 1 cm od brzegu tortu. Wyłożyć borówki. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fixy do śmietany. (Z fixów korzystam w przypadku, gdy zależy mi, aby masa była sztywniejsza i gdy chłodzę tort w lodówce przez krótki okres czasu, a na dworze temp. jest wysoka : ) ) Przykryć drugim blatem i przełożyć tort do lodówki.

Składniki na masę z mascarpone do dekoracji tortu:

Uwaga! z podanej ilości uzyskałam więcej kremu niż było to potrzebne na ozdobienie tortu, ale przy moim małym tortowym doświadczeniu wolę mieć zapas ; ) Spokojnie można zmniejszyć ilość kremówki i mascarpone do 500 ml i 500 g.

Kremówkę ubić na sztywno, opcjonalnie dodać 1 fix do śmietany pod koniec ubijania. Przygotowując masę tuż przed dekorowaniem i podaniem tortu zazwyczaj z niego korzystam, aby masa od razu była sztywniejsza. Jeśli chłodzę ją w lodówce kilka godz przed dekorowaniem fix pomijam. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać niewielkie ilości ubitej śmietany i miksować na małych obrotach tylko do połączenia się kremu. Odłożyć 2 małe porcje po 2-3 łyżki kremu, a resztę masy podzielić na dwie części. Do pierwszej z małych porcji dodawać stopniowo czarny barwnik. Warto najpierw wymieszać proszek z niewielką ilością mascarpone (np. tą która została na wieczku pudełka) i dopiero później połączyć z kremem. Przez ilość czarnego barwnika regulować kolor od jasno szarego do czarnego. Przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i na biszkopcie wycisnąć oczy i okulary wykorzystując również białą część odłożonej masy. Dwie większe porcje kremu zabarwić na żółto i niebiesko, wycisnąć szprycą twarz, ręce i spodnie Minionka. Ciemny krem wykorzystać również do ust oraz rękawic. Podczas barwienia kolejnych częśći kremu warto schładzać tort w lodówce.

Smacznego!


 


Exit mobile version