Lipiec nie bez powodu jest moim ulubionym miesiącem w roku i obfituje u nas w liczne okazje do świętowania : ) Jeśli chodzi o najmłodszych, tort w stylu naked cake niekoniecznie musi ich oczarować, dlatego na ich święto staram się przygotować coś prostego, ale z wybranym bajkowym ulubieńcem : ) Fenomen Minionków nie jest dla mnie do końca zrozumiały, ale dzieci je uwielbiają, więc w tym roku tort Minionek był pozycją obowiązkową : ) Jest bardzo prosty do przygotowania, choć w moim przypadku ozdabianie zawsze jest bardzo czasochłonne, bo nie mam dużej wprawy w tym temacie ; ) Polecam!!!
- 6 jajek (wielkość L)
- szczypta soli morskiej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać partiami cukier puder, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, ponownie zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. (Zazwyczaj biszkopt piekę już dzień wcześniej). Zimny biszkopt odwrócić do góry dnem, zdjąć papier do pieczenia. Odkroić niewielkie łuki z góry i dołu tortu, aby uzyskać owalny kształt i przekroić biszkopt na dwa blaty.
Składniki do przełożenia tortu:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 300 g borówek
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
Pierwszy blat posmarować dżemem, zachowując odstęp ok 1 cm od brzegu tortu. Wyłożyć borówki. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fixy do śmietany. (Z fixów korzystam w przypadku, gdy zależy mi, aby masa była sztywniejsza i gdy chłodzę tort w lodówce przez krótki okres czasu, a na dworze temp. jest wysoka : ) ) Przykryć drugim blatem i przełożyć tort do lodówki.
Składniki na masę z mascarpone do dekoracji tortu:
- 750 ml śmietanki kremówki 36% (opcjonalnie 1 fix do śmietany)
- 2 łyżki cukru pudru
- 750 g serka mascarpone
- kolorowe barwniki spożywcze: żółty, czarny i niebieski (użyłam w proszku)
Uwaga! z podanej ilości uzyskałam więcej kremu niż było to potrzebne na ozdobienie tortu, ale przy moim małym tortowym doświadczeniu wolę mieć zapas ; ) Spokojnie można zmniejszyć ilość kremówki i mascarpone do 500 ml i 500 g.
Kremówkę ubić na sztywno, opcjonalnie dodać 1 fix do śmietany pod koniec ubijania. Przygotowując masę tuż przed dekorowaniem i podaniem tortu zazwyczaj z niego korzystam, aby masa od razu była sztywniejsza. Jeśli chłodzę ją w lodówce kilka godz przed dekorowaniem fix pomijam. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać niewielkie ilości ubitej śmietany i miksować na małych obrotach tylko do połączenia się kremu. Odłożyć 2 małe porcje po 2-3 łyżki kremu, a resztę masy podzielić na dwie części. Do pierwszej z małych porcji dodawać stopniowo czarny barwnik. Warto najpierw wymieszać proszek z niewielką ilością mascarpone (np. tą która została na wieczku pudełka) i dopiero później połączyć z kremem. Przez ilość czarnego barwnika regulować kolor od jasno szarego do czarnego. Przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i na biszkopcie wycisnąć oczy i okulary wykorzystując również białą część odłożonej masy. Dwie większe porcje kremu zabarwić na żółto i niebiesko, wycisnąć szprycą twarz, ręce i spodnie Minionka. Ciemny krem wykorzystać również do ust oraz rękawic. Podczas barwienia kolejnych częśći kremu warto schładzać tort w lodówce.
Smacznego!
Przecudowny tort, aż się sama do siebie uśmiecham jak na niego patrzę 😀
Autor
Bardzo dziękuję!!! 🙂
Uwielbiam Cię! Tort jest boski a na pewno wkrótce dojdziesz do perfekcji przy dekorowaniu ❤️
Autor
Bardzo dziękuję to ogromnie miłe 🙂
Petarda 👏 Wyszedł Ci wspaniale! Uwierz w swoje zdolności, bo masz je w 100% 😉 Dzieci musiały być zachwycone 😍
Autor
Dziękuję Majka to dużo dla mnie znaczy! 🙂 Dekorowanie nadal jest poza moją strefą komfortu, ale wierzę, że trening czyni mistrza 🙂
Zaniemówiłam! tort jest przecudowny!!! 🙂
Autor
Bardzo, bardzo mi miło 🙂
Wow!!! z borówkami nigdy nie jadłam fajny pomysł 🙂
Autor
Polecam, bardzo fajnie pasują, a tak się składa, że to ulubione owoce jubilata, więc musiały być właśnie borówki 🙂
Wspaniały jest 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda wspaniale dzieci na pewno go pokochały 🙂
Autor
O tak, dzieci zadowolone 🙂 dziękuję 🙂
Extra 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Słodziak 🙂
Autor
Dosłownie 😉
wygląda bosko! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Tort jest cudowny dzieci zakochane 🙂 jak tylko go zobaczyłam u Ciebie nie miałam wątpliwości ze tak bedzie 🙂
Autor
Bardzo bardzo się cieszę 🙂
Wygląda bajecznie. Precyzyjna robota. Ja chyba nie mam na tyle cierpliwości, żeby zrobić taki torcik.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Cierpliwość i trochę wolnego czasu jest niestety wymagana przy tortowych dekoracjach, ale efekt zawsze cieszy 🙂
Dziękuję za przepis, tort dla syna wyszedł fantastyczny i zniknął bardzo szybko, ja jeszcze nasączyłam biszkopt herbatą z cytryną na każdą połowę biszkopta- szklankę, i dałam dżem wiśniowy z dużą ilością wiśni już bez borówek, na wierzchu dodałam buciki i włosy, barwniki w płynie, moi goście byli oczarowani a najbardziej synuś 😉 dlugo szukałam jakiegoś fajnego przepisu na tort głównie na krem, teraz już wiem, że ten przepis jest ekstra i na pewno skorzystam z niego😊 Dziękuję
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Szczęście synka na pewno cieszyło najbardziej 🙂 Barwniki w płynie zapewne nawet lepiej współpracują z masą, więc też muszę w końcu się na nie przerzucić 🙂