Dziś mam dla Was kolejną tortową inspirację – Tort Lekarz. Zgodnie z upodobaniami obdarowanej tort przełożyłam lekkim kremem na bazie mascarpone i malinową konfiturą : ) Prosto i pysznie. Polecam!!!
- 4 jajka wielkość L
- 160 g cukru
- 160 g mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na 3 blaty.
Składniki na śmietankowy krem:
- 250 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
- 300 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gęsty krem.
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury malinowej
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- masa cukrowa + barwniki spożywcze
- sok z cytryny lub limonki
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, skropić sokiem z cytryny, nałożyć połowę konfitury oraz śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostałą część konfitury i kremu, przykryć ostatnim blatem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą maślanego kremu. Ozdobić masą cukrową.
Smacznego!