Połączenie białej czekolady malin i kokosu to zawsze gwarancja sukcesu. Przepyszny i lekki tort, który jest prosty do przygotowania, ale dość czasochłonny, na szczęście prace można rozłożyć w czasie. Obdarowani na pewno będą zachwyceni. Polecam!!!
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 22 cm):
- 3 jajka (wielkość L) w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułka. Przelać na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez ok 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Kokosowa wkładka:
- 2 białka w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec dodać wiórki ziemniaczane i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównać. Piec z piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do czasu aż się zarumieni. Wyjąć i wystudzić.
Malinowa żelka:
- 2 galaretki malinowe
- 400 ml wrzątku
- 200 g malin (mogą być mrożone, należy je wcześniej delikatnie rozmrozić)
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić. Maliny zmiksować blenderem wymieszać z galaretką. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej folią spożywczą, schłodzić w lodówce do stężenia.
Krem z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady
- 500 g śmietanki kremówki 36% ewentualnie 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Ostudzić. Kremówkę zmiksować z mascarpone na gładki krem, dodać zimną, ale płynną białą czekoladę, wymieszać.
Złożenie tortu:
W tortownicy lub na paterze ułożyć pierwszy biszkoptowy blat. (Biszkopt wychodzi tak miękki i puszysty, że nie ma potrzeby go nasączać, ale jeśli macie ochotę można w tym celu użyć soku z cytryny, kawy, czy herbaty). Przełożyć połowę kremu z białej czekolady, a następnie kokosową wkładkę. Dalej połowę pozostałego kremu, malinową żelkę, pozostałą część kremu i całość przykryć drugim biszkoptowym blatem. Jeśli tort składacie na paterze polecam całość spiąć rantem, aby ładnie trzymał kształt. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki
- maliny i beziki do dekoracji
Kremówkę podgrzać, dodać posiekaną białą czekoladę i całość wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Udekorować schłodzony tort.
Smacznego!