Słynny Kinder Cake, który niedawno zawładnął całym internetem znalazł w końcu okazję by zagościć w mojej kuchni : ) Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto w towarzystwie mleczno kakaowego kremu, a całość przyozdobiona uwielbianymi przez wielu słodyczami Kinder. Ich miłośnicy na pewno będą zachwyceni : ) Polecam!!!
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
- 2 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy.
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Maślankę roztrzepać z jajkami. Dodać ekstrakt z wanilii oraz olej, wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Powoli wlać gorącą kawę i wymieszać do połączenia się składników (masa będzie bardzo rzadka). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 70-90 minut, patyczek wbity w środek powinien wyjść nieoblepiony ciastem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty.
Składniki na krem:
- 500 g twarogu śmietankowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 2 fixy do śmietany
Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Dodać kremówkę, zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Dodać fixy do śmietany i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak otrzymaną masą przełożyć blaty tortu, cienką warstwą kremu posmarować również brzegi i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce przez co najmniej jedną godzinę.
Polewa:
- 80 ml śmietanki kremówki 36 %
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Śmietankę mocno podgrzać (ale nie zagotowywać). Czekolady połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli w polewie pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady całość można ponownie delikatnie podgrzać. Odstawić do ostygnięcia na ok. trzy minuty, aby nie zastygła za mocno. Małą łyżeczką nakładać małe porcje i wylać na brzegi ciasta, polewa powinna powoli spłynąć i zastygać. Resztą posmarować wierzch ciasta i „przykleić” ozdoby.
Ozdoby:
- 2 opakowania Kinder Czekolady
- 1 Kinder Niespodzianka
- 1 opakowanie Kinder Buno
- 1 opakowanie Schokobons
Smacznego!