Tort Ferrero Rocher przygotowałam na urodziny mojego męża i jest to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych tortów jakie jadłam : ) Jeśli lubicie pralinki Ferrero Rocher na pewno również Wam zasmakuje, a jak na tort jest całkiem prosty w przygotowaniu! Inspiracja tutaj ; ) Polecam, jest uzależniający! : ) Jeśli martwicie się, że będzie dla Was za słodki możecie podać go z dodatkiem wiśni – przetestowałam wśród naszych bardziej wytrawnych gości i bardzo im smakowało ; )
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 200 g orzechów laskowych
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g miękkiego masła
- 400 g gorzkiej czekolady
- 385 g nutelli
- 150 g wafelków (np. grześków lub zwykłych andrutów)
- dodatkowo: 1 szklanka herbaty do nasączenia ciasta, migdały, gorzka czekolada do ozdoby
Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier – po 1 łyżce, nie przestając ubijać. Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Do mąki tortowej dodać 150 g zmielonych na pył orzechów laskowych, przesianym kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do przygotowanej wcześniej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 165 C (opcja grzania góra-dół) około 50 minut – do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu, biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w tortownicy) na podłogę lub blat. Odstawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a w przypadku, gdy pojawiła się górka, postawić ciasto na kratce kuchennej do góry nogami, aby wierzch się wyrównał. Boki wystudzonego biszkoptu oddzielić nożem od tortownicy i wyjąć go z formy. Przekroić na 3 równe blaty.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. (Wykorzystuję do tego metalową miskę, ustawioną w sitku nad garnkiem z parującą wodą). Woda i para wodna nie mogą się dostać do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić, co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszysta masę, dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować na jednolity krem. Dodać nutellę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Ok. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać pozostałe 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych i pokrojone na małe kawałeczki wafelki. Dokładnie wymieszać.
Dolny blat ciasta ułożyć na paterze, nasączyć przestudzoną herbatą. Wyłożyć połową kremu z dodatkiem orzechów i wafelków. Na wierzchu ułożyć drugi blat, skropić go herbatą, wyłożyć resztę kremu z orzechami i wafelkami. Na wierzch wyłożyć ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować (niezbyt grubo) wcześniej odłożonym kremem i wygładzić. Udekorować posiekanymi migdałami i czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem można wyjąć z lodówki na około 30 min wcześniej, bo krem dość mocno zastyga.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin